Beethovens fjärde pianokonsert

Norrlandsoperans Symfoniorkester

Beethoven är världstonsättaren som redan i åren kring tjugo fick fel på sin hörsel. Gradvis försämrades den och förloppet gick inte att hindra – i femtioårsåldern var Beethoven helt döv. Kanske var det i kraft av kampen mot sin ödeslott som han, häpnadsväckande nog, fortsatte att både komponera och dirigera livet ut. Som solist i hans Pianokonsert nr 4 återkommer den hyllade, unga pianisten Stanislav Khristenko.

Information

Titel:
Beethovens fjärde pianokonsert
Längd:

Priser

Ordinarie:
270 kr
Student/ ung vuxen 19-26 år:
160 kr
Pensionär:
200 kr
Barn/ungdom 3-18 år:
60 kr

Tid och datum

– Konsertsalen Introduktion i Konsertsalen 45 minuter innan konsertstart

Att vara döv var naturligtvis mycket svårt både praktiskt och mentalt för en tonsättare, och Ludvig van Beethoven (1770-1827) övervägde några gånger att begå självmord. Kanske går den rasande fart i vilken han komponerade att förklara med det faktum att han successivt hörde sämre – och förmodligen levde med något av en konstant inre stress. Den oändligt vackra Pianokonsert nr 4 färdigställdes 1806. Musiken är romantiskt vemodig och kraftfullt ivrig. Pianot skiftar mellan ljus och skugga, dröm och realitet.

Som solist får vi åter höra den hyllade pianisten Stanislav Khristenko, ett underbarn som gjorde sin första konsert som elvaåring. Senast Khristenko gästade Norrlandsoperan var 2017 då han invigde vår nya Steinwayflygel.

Den något mer dramatiska ouvertyren till Coriolanus skrev Beethoven året efter pianokonserten. Stycket är en del av teatermusiken till Heinrich Joseph von Collins tragedi Coriolanus och handlar, precis som Shakespearepjäsen med samma titel, om den tappre romerska krigaren Coriolanus.

Musiken innehåller passion, lidelse och kraft av ett slag inte helt olikt musiken i Symfoni nr 3 från 1847 av den franska tonsättaren Louise Farrenc (1804-1875). Liksom många andra musicerande kvinnor i historien har Farrenc varit mer eller mindre bortglömd. Insikten om det gör mötet med hennes musik än mer spännande.

Toumas Hannikainen är en av Finlands främsta dirigenter. Han har bland annat varit chefdirigent för Tammerfors Filharmoniska Orkester.

Dela: