Beethovens Sexa

Beethovens Sexa

Beethoven & Beethoven står på kvällens program och Thomas Dausgaard, känd för en kreativ programsättning och spännande konsertframföranden, på pulten.

Information

Titel: Beethovens Sexa

Längd:

Priser

Ordinarie:
250 kr
Student/ 19-26 år:
140 kr
Barn/ ungdom 3-18 år:
60 kr
Pensionär:
200 kr

Tidigare tillfällen


Föreställningen är inställd

Vi har stängt all publik verksamhet som ett led i att stoppa smittspridningen av Covid-19.

Läs mer om stängningen.


Beethovens enda opera

Beethoven fick arbeta hårt för att bli nöjd med sin enda opera, Fidelio. Ett tecken på det är att det finns, inte mindre än fyra olika ouvertyrer till den. Den sista av dem, som också inleder kvällens konsert, Leonore ouvertyr nr 1, spelades aldrig under Beethovens livstid.

Beethovens sexa – Pastoralsymfonin

Beethoven älskade att vara ute i naturen, något han hade tillfälle till på somrarna som han vanligtvis tillbringade i någon by utanför Wien eller på ett gods tillhörande någon av hans mecenater. Det är alltså inte så konstigt att han ville gestalta naturen och lantlivet i sin musik, och med det anknyter han också till en tradition som funnits åtminstone sedan renässansens madrigaler. Beethoven var dock noga med att påpeka att Pastoralsymfonin gestaltade känslorna naturen väckte snarare än att vara en musikalisk avbildning av densamma.

Thomas Dausgaard

Den danske dirigenten Thomas Dausgaard är känd för en kreativ programsättning, spännande konsertframföranden och för en mycket omfattande katalog av kritikerrosade inspelningar som idag omfattar över 70 CD. Däribland kompletta serier av Beethovens, Schuberts, Schumanns och Brahms symfonier med Svenska Kammarorkestern, och med samma orkester även en nyskapande serie på BIS, Opening Doors, med 1800-talsmusik som vanligtvis spelas av symfoniorkestrar. Pågående inspelningsprojekt är bland annat Nielsens symfonier med Seattle Symphony och Bruckners symfonier med Bergens Filharmoniska Orkester.

Dausgaard är idag chefdirigent för både BBC Scottish Symphony Orchestra och Seattle Symphony. Dessförinnan hade han samma position vid Danska Radions Symfoniorkester 2004 – 2011 och Svenska Kammarorkestern i Örebro 1997 – 2019. Hos den senare är han numera Hedersdirigent.

Dela: