Beethovens Violinkonsert

Norrlandsoperans Symfoniorkester

Stjärnviolinisten och dirigenten Kolja Blacher kommer till Norrlandsoperan! Vid kvällens konsert leder han Haydns Symfoni nr 104, Londonsymfonin, Elena Firsovas stycke Leaving och Beethovens storartade violinkonsert. Solist på konserten är samme Kolja Blacher – som förutom att dirigera alltså också spelar violin. En historisk afton! 

Information

Titel:
Beethovens Violinkonsert
Längd:

Priser

Ordinarie:
270 kr
Pensionär:
200 kr
Student:
160 kr
Ungdom till och med 19 år:
60 kr

Tidigare tillfällen

– Konsertsalen Introduktion 30 min före start

Det blir en konsert som går till historien när stjärnviolinisten och dirigenten Kolja Blacher kommer till Norrlandsoperan. Blacher spelar med orkestrar över hela världen och det har blivit hans speciella kännetecken att både leda orkestern och vara solist. Han bor i Berlin och undervisar där på Högskolan för musik ”Hanns Eisler”. Han har även varit professor vid Musik- och teaterhögskolan i Hamburg.

Violinkonserten av Ludwig van Beethoven (1770-1827) är ett av den klassiska violinrepertoarens mest älskade verk. Beethoven skrev stycket 1806. En fullfjädrad violinkonsert skulle på den tiden i regel vara virtuos – så att soloviolinisten fick visa hur snabbt han kunde spela. Beethoven valde dock att låta solostämman vävas samman med resten av orkestern, och konserten uppfattades därför som mycket originell i sin tid. Beethoven brukar precis som Joseph Haydn (1732-1809) räknas till wienklassicisterna. Musiken är full av sprittande vitalitet och framåtrörelse. Symfoni nr 104, ”London”, är Haydns sista. Den uruppfördes och dirigerades av kompositören själv år 1795 i London.

I Leaving av Elena Firsova (f 1950) möter Beethoven och Haydn en kontrast. Firsova skrev stycket i samband med att hennes pappa dog. Med modernt och poetiskt tonspråk skapar Firsova musik av sorgen och smärtan. Men musiken kommer också med ett budskap om hopp – i minnet av den bortgångna lever ljuset kvar.

Dela: