Burn Time

  • Dans

Ögonblicket är det som verkligen betyder något

Plötsligt tänds en låga i mörkret. Sen en till. Och ännu en. Brinnande bomullstrådar bildar snart vackra, storslagna former som stiger upp mot taket. Och runt omkring finns bara här, nu och vi. Välkommen till en unik upplevelse i höstmörkret!

Information

Titel:
Burn Time

Priser

Ordinarie:
250 kr
Student/ 19-26 år:
150 kr
Barn/ ungdom 3-18 år:
60 kr
Pensionär:
150 kr

Tidigare tillfällen

– Stora scenen Introduktion klockan 18.30 i Bistron
– Stora scenen Introduktion klockan 18.30 i Bistron
– Stora scenen Introduktion klockan 18.30 i Bistron

Föreställningen är inställd

Norrlandsoperan håller stängt 11 nov–8 dec. Läs mer om stängningen


Rum för eftertanke

Burn Time ger oss ett tillfälle att stanna upp i vardagen. I en tid när vi behöver det som mest sprids ljus och en känsla av gemenskap. Sjuttio kilometer hängande, brinnande bomullstråd skapar tillsammans med dansare en meditativ koreografi, där uppfattningen om tid bleknar för en stund. Rummets tystnad, tillsammans med långsamt klättrande ljuspunkter och dansarnas mjuka rörelser växer till en egen närvaro där eldupplevelsen omfamnar varenda besökare i en levande ljusskulptur. André Uerbas Burn Time rör sig mellan dans och arkitektur och är ett performance med storslagen poesi i minsta detalj. Ögonblicket är det som verkligen betyder något.

På tal om tid:

Inför föreställningen tar det nära 30 timmar att knyta upp den 70 kilometer långa bomullstråden i ett precist mönster.

André Uerba

André Uerba, född 1983 i Portugal, är bildkonstnär, artist och kreatör. Han koreograferar både samarbeten och soloverk – allt i gränslandet mellan performance och visuell konst.

Uerba växte upp i en förort till Lissabon och har bott i Berlin sedan 2013. I Lissabon studerade han grafisk design vid gymnasiet António Arroio, teater vid Escola Superior de Teatro e Cinema och Fotografi på Ar.Co, där han 2010/2011 tilldelades ett stipendium. 2011 deltog han i Encontros Rumo, för unga koreografer med Vera Mantero som mentor. 2013 började Uerba en magisterexamen i dans och författarskap vid HZT i Berlin, och samma år fick han ett Young Creator-bidrag från Centro Nacional de Cultura (PT) för att utveckla sitt verk Terrarium.

Uerba har bland annat arbetat med artisterna Alexandra Pirici, Ana Borralho & João Galante, Antonija Livingstone, Carlota Lagido, Clement Layes, Christian Falsnaes, Moritz Majce & Sandra Man, Felix Ruckert, Julian Weber, Karnart, Rafael Alvarez, Sílvia Pinto Coelho, Tino Sehgal och Willi Dorner.

År 2018 fick han finansiering från Senatens avdelning för kultur i Europa (Berlin) för att utveckla projektet Burn Time.

Dela: