Chotto Xenos

Hur börjar krig? Och på vilket sätt slutar det? Det beror på vem som berättar historien.

Ett av vår tids mest uppmärksammade danskompanier kommer till Umeå med en familjeföreställning som kombinerar avancerad scenteknik med dans utöver det vanliga. Akram Khan Company sågs senast på Norrlandsoperan 2017 med den magiska dansteatern Chotto Desh. Nu är de tillbaka med Chotto Xenos – ett fantasifullt mästerverk som riktar sig till såväl barn som vuxna. Handlingen förlagd mitt i första världskrigets leriga skyttegravar. En overkligt verklig och relevant föreställning som skildrar hur krig påverkar människan. Passar alla från ca 10 år.

Information

Titel: Chotto Xenos

Längd:

Priser

Ordinarie:
250 kr
Pensionär:
225 kr
Stud/ 19-26 år:
125 kr
10-18 år:
80 kr
Supporter:
210 kr
Scenpass:
200 kr

Tidigare tillfällen

”När vi valde att visa den här föreställningen hos oss var det ingen som kunde förutse hur otäckt relevant den skulle vara just nu, när krigets fasa är ett faktum här i Europa.” 

– Birgit Berndt, Danschef på Norrlandsoperan.

Chotto Xenos är en mans berättelse om sitt deltagande i första världskriget. Om krigsföringens kakofoni med krutluktande dimmor, avfyrade kanoner och explosioner som får luften att skaka. En föreställning om krigets fruktansvärda natur; ödeläggelse av mänskligheten, rädslan och paniken samt det obevekliga bruset och kaoset.

En stark, poetisk och visuell dansföreställning för alla från 10 år

Chotto Xenos är en fängslande dansföreställning  som tar publiken tillbaka i tiden och utforskar de bortglömda historierna om kolonialsoldaters liv och öden under första världskriget – en tyst och rörande hyllning till de 100 000-tals soldater som omkom och aldrig återvände hem. Historien gestaltas av en graciös och atletisk dansare som med tydlig och lättolkad koreografi bemästrar detta tunga tema med lätthet och humor. I en kuliss bestående av rörliga projektioner interagerar dansaren med de tredimensionella bilderna och skapar en stark, poetisk och visuell dansföreställning.

Akram Khan

Den prisbelönte koreografen Akram Khan har turnerat världen över och är en av vår tids mest berömda koreografer. Han bygger sin framgång på intrikat koreografi som tar mänskliga teman till nya och oväntade platser – ofta i samarbete med andra kulturella- och konstnärliga uttryck.

Khan är känd för sina gedigna samarbeten med konstnärer i världsklass – allt från dansare och koreografer som Sylvie Guillem och Sidi Larbi Cherkaoui och Israel Galván till skådespelerskan Juliette Binoche, artisten Kylie Minouge och bildkonstnären Anish Kapoor. En höjdpunkt i hans karriär var skapandet till London 2012 Olympic Games Opening Ceremony som hyllades av en enhällig kritikerkår.

Kennedy Junior Muntanga (Dansare)

Kennedy Junior Muntanga är en rörelsekonstnär född i Ndola, Zambia där han var bosatt tills han fyllde sju år och flyttade till Leeds (Storbritannien). Kennedys passion för rörelse kom tidigt och förhållandet mellan dans och kulturella arv intresserar honom djupt. Kennedy är nyutexaminerad i balett och samtida dans från Rambert School och hittills har han arbetat för ett flertal kompanier, däribland Phoenix Dance Theatre, Humanhood, Robert Cohan och Michael Keegan-Dolan.

Guilhem Chatir (Dansare)

Guilhem Chatir föddes i Toulouse där han började träna hiphop och cirkus. Han utbildade sig därefter vid Conservatoire à Rayonnement Régional de Toulouse och Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris. 2013 anslöt han sig till Anne Teresa de Keersmeakers P.A.R.T.S. Guilhem har arbetat med koreografer så som Wim Vandekeybuss, Lali Ayguadé, Yoann Bourgeois och Anton Lachky. Numera arbetar han även med sitt eget kompani – Guilhem Chatir.

Sue Buckmaster (Regissör)

Sue har många års erfarenhet som regissör och marionett-specialist. Hon har arbetat med ett brett spektrum av kompanier inklusive National Theatre, Royal Shakespeare Company och Young Vic. År 2018 utnämndes hon till hedersdoktor för sitt enastående bidrag till teaterkonsten. Som konstnärlig ledare för Theater-Rites har Sue skapat 25 teater- och platsspecifika produktioner på uppdrag av bland annat Sadlers Wells, Manchester International Festival och Salzburg Festival.

Dela: