Claire & Ariel

Claire & Ariel

När den världsberömda pianisten Claire Huangci återvänder till operan står Prokofievs andra pianokonsert på programmet tillsammans med en sällsynt möjlighet att höra Beethovens violinkonsert för piano och orkester. Dirigent är Ariel Zuckermann.

Information

Titel: Claire & Ariel

Längd:

Priser

Ordinarie:
290 kr
Stud/19-26 år:
160 kr
Pensionär:
200 kr
Barn 3-18 år:
60 kr
Grupp student, minst 6 pers:
100 kr

Tidigare tillfällen

De tre männen bakom verken i aftonens program har gemensamt att de alla var musikaliska underbarn, både som musiker och kompositörer. Prisade pianisten Clarie Huangci återkommer till Norrlandsoperan som solist i både första och sista verket. Kvällens dirigent från Israel med svensk anknytning genom sina studier på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, välkomnar vi också tillbaka till Konsertsalen.

Beethovens violinkonsert – för piano

Kvällens inledande konsert av Ludwig van Beethoven skrevs ursprungligen för violin 1806, och uruppfördes i Wien samma år av Franz Clement, en av tidens mest välkända violinister. Dessvärre blev det ingen succé. Ryktet säger att Beethoven var så sen med notmaterialet att stackars Clement var tvungen att läsa direkt från bladet på konserten. Kanske bidrog det ljumma mottagandet till att Beethoven snart gjorde en version för piano och orkester. Verket, som kallats för ”Drottningen av Violinkonserter”, är en av de mest älskade och spelade violinkonserterna på den klassiska musikscenen.

Glädjeyra i Haydns Symfoni 88

Den första, energifyllda satsen låter violinerna presentera huvudtemat, medan oboe och cello har huvudrollerna i den andra, långsamma satsen. När Johannes Brahms hörde den ska han ha sagt att han ville att hans nionde symfoni skulle låta precis så, vilket måste räknas som ett gott betyg. Den tredje satsen är en menuett med folkliga inslag, och den fjärde och sista satsen kan beskrivas som ett glädjefyrverkeri!

Prokofievs problem med sin egen konsert

Verket har beskrivits som en av de tekniskt sett mest utmanande pianokonserterna som finns. Till och med Prokofjev själv, som var en omtalad virtuos, hade problem med att spela den. Den första satsen innehåller en ”passacaglia”, en musikalisk symbol för ödet, som genom en basgång fäller en skugga över hela satsen. Den andra satsen är obeskrivligt virtuos och kräver en fingerfärdighet utan dess like hos pianisten.

 

Foto Felix Broede

Ariel Zuckermann, dirigent

Kvällens dirigent heter Ariel Zuckermann. Han inledde sin karriär som flöjtist, studerade dirigering på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och är sedan några säsonger tillbaka musikalisk ledare för Israels Kammarorkester. Han har arbetat med bland andra Japans nya Filharmoniska orkester, Bambergersymfonikerna och Dalasinfoniettan.

Mer om dirigent Ariel Zuckermann

Foto Mateusz Zahora

Claire Huangci, piano

Som solist hör vi den unga, amerikanska pianisten Claire Huangci, prisad för sitt fokus, sin virtuositet och sina poetiska tolkningar. Huangcis breda repertoar har gjort henne efterfrågad på den internationella musikscenen sedan debuten som 9-åring. Denna säsong spelar Huangci på festivalerna i Lucerne och Salzburg, och ska bland annat vara solist med orkestrar som Stadsorkestern i Stuttgart och Konserthusorkestern i Berlin.

Mer om pianisten Claire Huangci.

Norrlandsoperans symfoniorkester
Foto Andreas Nilsson

Norrlandsoperans symfoniorkester

Här arbetar 47 yrkesmusiker med ordinarie konsertverksamhet och framträdanden i olika kammarmusiksammanhang, opera- dans- och familjeföreställningar. Orkestern turnerar i både Sverige och utomlands och har flera gånger uppmärksammats på den internationella skivmarknaden och har bland annat belönats med en Grammis samt nominerats för en Grammy Award.

Mer om orkestern


 

 

 

Dela: