Dans och hälsa

En temadag om dansens mervärde

Dans aktiverar och stimulerar balans och minne, väcker känslor, kräver omtanke och bidrar till social interaktion. Dansen är överlägsen i sina positiva effekter och dessutom en lyckosam kombination av kultur och välbefinnande. Är du nyfiken på vad dans kan ha för effekter för just din hälsa? Eller vill du veta mer om den senaste forskningen kring dans kopplat till åldrande och neurologiska sjukdomar? Då är du varmt välkommen till Balettakademiens temadag om dans och hälsa!

Information

Titel:
Dans och hälsa

Pris

Fribiljett

Tidigare tillfällen

Black Box

Schema

10.30-12.00 Anpassad dansaktivitet för äldre

Vi jobbar med kroppen och rörelse, inte bara i ett stärkande syfte, utan också som uttrycksmedel. Tillsammans rör vi oss till musik och låter våra sinnen uppleva rörelsen.

12.00-13.00 Lunch

Köp din lunch i Bistron på restaurang Elektra och få 10% rabatt. Aktuell lunchmeny hittar du på elektraumea.se

13-00-14.00 Föreläsning med Hugo Tham

Hugo Tham, kultur och hälsoutvecklare i Region Halland, har lång erfarenhet inom dansområdet. Hugo är specialiserad på Dans och Hälsa och är en uppskattad föredragare inom ämnet Dansens mervärden. I denna föreläsning lyfter Hugo bland annat fram dansens mervärde i mötet med åldrandet och neurologiska sjukdomar.

14.30-16.00 Dans för Parkinson– en träningsmetod för dig med Parkinsons sjukdom

Dans för Parkinson är inget nytt. Det är ett danskoncept som togs fram av Mark Morris Dance Group i Brooklyn, New York år 2001 (Dance for PD ©). Eftersom Dans för Parkinson har funnits i hela 17 år finns idag evidensbaserad kunskap kring effekterna av dansen. Genom övningar som är anpassade för att främja rörlighet kan personer med Parkinson på ett kreativt och lustfyllt sätt längre behålla balans, motorik och kognitiva förmågor som gradvis försämras med sjukdomen. Dansen ger utöver fysisk och mental träning också en viktig social samvaro tillsammans med personer i samma situation.  Vi jobbar med kroppen och rörelse, inte bara i ett stärkande syfte, utan också som uttrycksmedel. Tillsammans rör vi oss till musik och låter våra sinnen uppleva rörelsen. Genom dansen som uttrycksform får deltagarna tillfälle att uppleva sin kropp ur ett nytt perspektiv, att inte vara sin sjukdom. Fokus ligger inte på begränsningarna utan på vad deltagarna faktiskt kan göra.

 

Det går bra att delta hela eller delar av dagen.

Har du frågor om Dans och Hälsa dagen? Kontakta: jenny.sjoberg@folkuniversitetet.se

Dela: