Den fula ankungen

En musiksaga för hela familjen

Den klassiska sagan har här fått sällskap av nyskriven musik och förvandlats till en interaktiv föreställning där barnen i publiken behövs för att hjälpa den sorgsna lilla ankungen.

Information

Titel: Den fula ankungen

Längd:

Priser

Ordinarie:
150 kr
3-18 år:
80 kr
Familj 2 vuxna & 2 barn:
380 kr

Tidigare tillfällen

Det var en gång en anka som låg och ruvade sina ägg i svalkan under några ormbunksblad. Snart kläcktes äggen och ut kom små fina ankungar. Men ett ägg låg kvar. Det var större än de andra. Ankmamman undrade vad det var för fel på det som inte ville kläckas. Men så till slut sprack det, och ut kom en stor, grå och klumpig ankunge som inte alls såg ut som de andra. Medan de andra var mjuka och duniga, gyllengula och söta som socker så var den sista ungen tufsig och rufsig och inte alls lika fin. De andra ankungarna märkte snart att deras yngsta syskon såg annorlunda ut. De sa dumma saker, sådant där man inte får säga till varandra, och de tisslade och tasslade och viskade till varandra.

Till slut orkade den fula ankungen inte lyssna mer och rymde över stängslet ut i den stora världen. Bedrövad gick den länge, länge med huvudet hängandes mellan vingarna. Tiden gick, ankungen växte och blev större och större, men kände sig fortfarande som samma gråa och fula ankunge den varit när den lämnat flocken. Men så en dag hörde den ljudet av stora vingar och när den tittade upp såg den stora, vita fåglar mot den blå himlen. Det var svanar med långa smala halsar och ståtliga, breda vingar. Det var det vackraste den någonsin sett. Så skulle jag också vilja se ut, tänkte den….

Om att längta efter att höra till

Berättelsen om den fula ankungen skrevs ursprungligen av H C Andersen, men har bearbetats av Jan-Erik Sääf, Pernilla Nydesjö och Jonas Nydesjö till att bli en interaktiv konsert som handlar om att längta efter tillhörighet och att hitta sin egen identitet, men också om mobbning, utanförskap och revansch. Norrlandsoperans symfoniorkester spelar nyskriven musik komponerad av Jonas Nydesjö, till denna spännande och magiska saga.

Lite om personerna bakom föreställningen

Jonas Nydesjö, som skrivit musiken och en del av sångtexterna till föreställningen, är kompositör, arrangör och dirigent. Han har gjort många barnföreställningar och konserter i samarbete med flertalet orkestrar runt om i landet. Jonas studerade komposition vid Malmö Musikhögskola och skriver regelbundet musik för symfoniorkestrarna i Sverige samt för solister och artister från både den klassiska världen och inom jazz- och populärmusik. Han har samarbetat med bland andra Ola Salo, Annika Norlin, Bob Hund, Håkan Hellström, Linnea Henriksson, Lisa Miskovsky, Jakob Hellman, Moto Boy, Tingsek och Rigmor Gustafsson.

Kompositören och textförfattaren Jan-Erik Sääf har främst arbetat inom teaterns värld, där hans musikaler och pjäsmusik spelats på många scener genom åren. I år är han bland annat aktuell med musikalen Camera om Ingrid Bergman på SPIRA i Jönköping, till vilken han står för manus, sångtexter och regi.

Pernilla Nydesjö är både artist och musiklärare, och har arbetat för Wallmans Nöjen och Astrid Lindgrens Värld. Pernilla är berättaren under konserten, och har också gjort koreografin.

Dela: