Displacement

Krig, migration och revolution genom den syriska kroppen

Hur reagerar en kropp när den tvingas eller hindras att röra sig?

Mithkal Alzghair definierar sitt syriska ursprung och sin kropps identitet i relation till de politiska, sociala och religiösa förhållandena i Syrien. Hur påverkas den traditionella dansen i relation till Mellanösterns våldsamma historia med migration, diktatur, massakrer, revolution, krig och konflikt? Med små förskjutningar av rörelserna förändras vår perception och tolkning. Alzghairs koreografi kännetecknas av motstridiga rörelser och känslor – stanna eller fly.

Förutom att vara ett mycket aktuellt verk om inbördeskrigets Syrien är Displacement också en slående reflektion över ett liv i exil.

Information

Titel: Displacement

Längd:

Priser

Ordinarie:
210 kr
Student:
130 kr
Ungdom till och med 19 år:
60 kr
Pensionär:
130 kr
Scenpass:
150 kr

Tidigare tillfällen

Mithkal Alzghair

Mithkal Alzghair är född och uppvuxen i Syrien och kom till Frankrike 2010 för att studera dans. Han har studerat på Higher Institute of Dramatic Art i Damaskus och har också en master i koreografi vid the National Choreographic Centre i Montpellier i Frankrike.

Han har arbetat med flera koreografer och hans senaste samarbete är med det italienska kompaniet In-Occula i EU-projektet CRACK.

”Displacement” skapades i mars 2016 och består av ett solo och en trio. Föreställningen  vann första pris vid Danse élargie 2016 Contest, som organiseras av Théâtre de la Ville-Paris och Musée de la danse-Rennes, i samarbete med Fondation d’entreprise Hermès.

Intervju med Mithkal Alzghair om föreställningen.

Presscitat

”En sorgens, motståndets och känslornas dans” – SvD

“…this little pearl of a performance, which examines the physical effects of the instability of war, completely won me over.. With Syrian folk dance as focal point, Displacement is a poetic journey into the rituals of Alzghair’s native land.” – Exberliner.com

”Stripped to the bone and divested of all unnecessary paraphernalia, it is deceptively powerful dance-theatre.” – The stage, UK

Läs mer om Mithkail Alzghair i en artikel från Evening Standard

Dela: