Dvořáks åtta

Norrlandsoperans Symfoniorkester

Dvořáks åttonde symfoni är medryckande, livlig, och som alltid när det gäller Dvorak, inspirerad av böhmisk folkmusik. Kraften i första satsen får det att kännas som att taket ska lyfta! Lika intensivt – fast med nutida förtecken – är Britta Byströms Ten Secret Doors. Namnkunnige dirigent Johannes Gustavsson leder konserten.

Information

Titel:
Dvořáks åtta
Längd:

Priser

Ordinarie:
270 kr
Student/ung vuxen 19-26 år:
160 kr
Pensionär:
200 kr
Barn/ ungdom 3-18 år:
60 kr

Tidigare tillfällen

– Konsertsalen Introduktion i Konsertsalen 45 minuter innan konsertstart

Med Symfoni nr 8 ville Antonín Dvořák (1841-1904) skapa ett musikstycke som gick att urskilja mot bakgrund av den allvarsamma, dramatiska Symfoni nr 7. Musiken i åttan är medryckande och livlig och som ett pärlband genom konserten går arvet av folkmusiken, något som Dvořák ständigt bar med sig. Tredje satsen inleds med trumpetfanfarer. Om det poängterade den tjeckiske dirigenten Rafael Kubelík en gång: ”I Böhmen kallar trumpeterna aldrig till krig, utan till dans!”

Orkesterverket Ten Secret Doors från 2010 av tonsättaren Britta Byström (f. 1977) innehåller tio satser. Varje sats laborerar med någon form av transformation. Känslan kan förändras från att vara sluten till att vidga sig, klangen kan skifta från att kännas intim till att vara avlägsen. Byström tycker om att tala om sin musik i form av bilder och om Ten Secret Doors har hon sagt att slutet på varje sats fungerar som att öppna – snarare än att stänga – en dörr. Britta Byström började komponera musik i tonåren och studerade komposition vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Hennes musik har uppförts av en mängd orkestrar nationellt och internationellt och 2007-2011 var hon hustonsättare vid Västerås Sinfonietta.

Tonsättaren Brita Byström. Foto: Lars Skaaning

 

I maj 2018 gjordes ett reportage om Britta Byström i Västerbottens Kuriren i samband med att hon fick tidningens Kulturpris. Läs porträttet av Karin Bernspång här, på vk.se.

Dirigent Johannes Gustavsson är flerfaldigt prisbelönt och har arbetat med samtliga stora orkestrar i Norden. Han har ett stort intresse för nutida musik och har uruppfört över femtio nyskrivna verk av nordiska tonsättare.

Dela: