Eldfågeln

Eldfågeln

Igor Stravinskijs banbrytande Eldfågeln var från början en balett. 1945 omarbetade han stycket till en rafflande orkestersvit – sprängfylld av skönhet, galenskap och fantasi.

Biljett köps på plats

Information

Titel: Eldfågeln

Priser

Ordinarie:
350 kr
Pensionär:
315 kr
Student / 19-26 år:
175 kr
Upp t o m 18 år:
80 kr
Grupp minst 10 pers:
315 kr

Tidigare tillfällen

I perioder av sorg får vår uppfattning om tid ofta förändrade förtecken. Detta utforskar Missy Mazzoli i Orpheus Undone, ett omvälvande verk som utgår från myten om Orfeus som förlorar sin älskade Eurydike.

Florence Price var den första afrikansk-amerikanska kvinnliga tonsättare som fick en symfoni uppförd av en stor orkester i USA. När hennes överdådiga pianokonsert i en sats hade premiär i Chicago 1934 var det med tonsättaren själv som solist.

Aaron Diehl spelar Florence Price. Foto: Maria Jarzyna

Solist Aaron Diehl

Den amerikanske pianisten och kompositören Aaron Diehl född 1985 i Columbos, Ohio, beskrivs som en av vår tids mest eftersökta jazzvirtuoser, med ett spel som präglas av en smakfull sammansmältning av tradition och nyskapande. År 2014 blev han Monterey Jazz Festival Commission Artist, och med det en av de yngsta artisterna någonsin att ta emot äran. Men redan som 17-åring var han jazzfinalist i tävlingen Essentially Ellington vid Lincoln Center, där han upptäcktes av Wynton Marsalis. Diehl blev sedermera inbjuden att följa med på europaturné tillsammans med Wynton Marsalis Septet. Samma höst blev han antagen till Juilliard, där han studerande under jazzpianister som Kenny Barron och Eric Reed samt den klassiske pianisten Oxana Yablonskaya. Efter flertal kritikerrosade studio- och livealbum och turnéer så är det nu dags för debut i Umeå tillsammans med Norrlandsoperans symfoniorkester.

Aaron Diehl har framfört Florence Price pianokonsert vid ett antal tillfällen och har också vid flera tillfällen tolkat musik av klassiska och nutida tonsättare som exempelvis Philip Glass. Nyligen framträdde han vid Brooklyn Academy Music med Philip Glass Etydes och han har tillsammans med Clevelandorkestern framfört George Gerschwins Rapsody in Blue, där New York Times hyllade Diehl för briljansen i framförandet.

Sergej Bolkhovets leder Norrlandsoperans symfoniorkester under konserten. Foto: Simon Pauly

Dirigent Sergej Bolkhovets

Sergej Bolkhovets är en stigande stjärna på den svenska dirigenthimlen och har under de senaste åren varit dirigent vid bland annat Bayerische Staatsoper, Kungliga Operan, Folkoperan, Luzern Sinfonieorchester och Svenska Kammarorkestern. Innan det var han kapellmästare vid GöteborgsOperan.

Nu gör Bolkhovets sin debut på Norrlandsoperan som dirigent, men det är inte hans första besök i konsertsalen. Han är nämligen även en väl renommerad violinist med en framgångsrik internationell karriär och har i den rollen tidigare spelat på Norrlandsoperan.

Som violinist studerade Sergej Bolkhovets vid Hochschule für Musik ”Hanns Eisler” i Berlin för Ulf Wallin och Tabea Zimmermann samt vid Kungliga musikhögskolan för Joakim Svenheden. Under sin karriär har han framfört drygt 20 violinkonserter som solist med olika symfoniorkestrar, däribland Kungliga Filharmonikerna, och har även som orkestermusiker spelat i sammanlagt 23 professionella orkestrar, däribland Berliner Philharmoniker, Rundfunk Sinfonieorchester Berlin, Deutsche Sinfonieorchester Berlin och Sveriges Radios Symfoniorkester. I hälften av dessa orkestrar spelade Bolkhovets som konsertmästare, däribland i Kungliga Operan i Stockholm, Frankfurt Operan, Royal Scottish National Orchestra och Göteborgs Symfoniker.

 

Eldfågeln i Sundsvall och Östersund

Norrlandsoperans symfoniorkester spelar också konserten Eldfågeln i:
Sundsvall, fre 8 sep. BOKA HÄR
Östersund, lör 9 sep. BOKA HÄR

 

 

Dela: