Elgars cellokonsert & Beethovens Sjua

Norrlandsoperans Symfoniorkester

Mats Larsson Gothe tolkar Beethovens sjua och den unga stjärncellisten Jakob Koranyi gästar oss i Edward Elgars förföriska cellokonsert. Med en kavalkad av guldkorn från då och nu välkomnar vi publiken till en ny säsong av spännande musik med Norrlandsoperans Symfoniorkester. Elim Chan leder konserten.

Information

Titel: Elgars cellokonsert & Beethovens Sjua

Längd:

Priser

Ordinarie:
270 kr
Student/ung vuxen 19-26 år:
160 kr
Pensionär:
200 kr
Barn / ungdom 3-18 år:
60 kr

Tidigare tillfällen

Mats Larsson Gothe (f. 1965) är en av landets främsta tonsättare och känd för Umeåpubliken sedan succéoperan Poet and Prophetess 2008 och den internationellt hyllade Blanche & Marie 2014. Apotheosis of Dance är en tolkning av Beethovens sjunde symfoni. Stycket uruppfördes under Kulturhuvudstadsåret 2014 och konsertserien Beethoven & Beyond, där nio tonsättare skrev var sitt kort verk utifrån Beethovens nio symfonier.

För Mats Larsson Gothe är utgångspunkten lika delar förundran och beundran inför Beethovens modernitet: ”Jag har sagt till mig själv: Sådan musik skulle jag vilja skriva! Nu har jag fått möjlighet göra en nio minuter lång betraktelse över verket och bearbeta de partier jag beundrar mest. Jag har utgått från motiv som tagna ur sitt sammanhang kan kännas absurt modernistiska.”

Ludwig van Beethoven (1770-1827) skrev Symfoni nr 7 när han låg på sanatorium i Böhmen. Uruppförandet ägde rum 1813 i Wien. Beethoven dirigerade själv konserten och den temperamentsfulla musiken gjorde så djupt intryck på publiken att de omedelbart ville höra andra satsen en gång till!

Den uppburne tonsättaren Edward Elgar (1857-1934) hade mot slutet av andra världskriget fått sviktande hälsa. 1919 skrev han sitt sista betydande stycke – den ljuvliga cellokonserten i e-moll. Kanske var det efterverkningarna av kriget såväl som den egna sjukligheten som fick Elgar att skriva som han gjorde. Musiken är elegisk och meditativ och konserten betraktas som en hörnsten i den klassiska cellorepertoaren.

Den unga cellisten Jakob Koranyi är flerfaldigt prisbelönt. 2017 erhöll han Gålöstiftelsen och Sixten Gemzéus Stiftelses nyinstiftade musikstipendium.

Solist Jakob Koranyi, cello. Foto: Anna-Lena Ahlström

Dela: