Eroica

Norrlandsoperans Symfoniorkester

Utsålt! Men det finns ett antal platser på körläktaren samt ståplatser på balkong till reducerat pris. Både ljud, sikt och bekvämlighet är betydligt sämre. Platserna finns endast till försäljning i Biljetter & besök.

Beethoven, Brahms och lite Mozart står på programmet när Kolja Blacher är tillbaka, som både solist och dirigent!

Information

Titel:
Eroica
Längd:

Priser

Ordinarie:
270 kr
Barn/ung 3-18 år:
60 kr
Student/ ung 19-26 år:
160 kr
Pensionär:
200 kr
Grupp >10 bilj:
240 kr

Tidigare tillfällen

– Konsertsalen

Kolja Blacher musikalisk ledare – och solist!

Kolja Blacher, född 1963 i Berlin och son till kompositören Boris Blacher, antogs redan som 15-åring till violinstudier vid ansedda Julliard school i New York. Under en stor del av 1990-talet var han konsertmästare vid Berlinfilharmonikerna, som då leddes av Claudio Abbado. Med tiden har han allt mer etablerat sig som solist. Han har framträtt med många av de stora orkestrarna och har även gjort en rad kritikerhyllade cd-inspelningar. Kolja Blachers breda repertoar innefattar såväl klassisk och samtida musik. Exempelvis spelade han sexsträngad elfiol när han tillsammans med Münchener Kammerorchester framförde Brett Deans Electric preludes. Kolja Blacher, som innehaft en professor vid musikhögskolan i Hamburg, är numera bosatt i Berlin. Han leder kvällens konsert och spelar själv på en Stradivarius-violin från 1730.

Kolja Blacher som är ett kärt återseende i Konsertsalen, medverkar även 22 november under skolkonserten Jag är en hjälte!

Eroican

Beethovens tredje symfoni, den s.k. Eroican var delvis tänkt som en hyllning till Napoleon, men när Beethoven fick veta att denne revolutionär utropat sig till kejsare blev han så besviken att han utplånade dedikationen – och det med sådant eftertryck, med sådan ilska, att det till och med gick hål på notbladet! När Ludwig van Beethoven  skrev sin tredje symfoni hade hörselproblemen börjat tillta och han hade dessutom just genomlevt en svår depression. Men – precis som vid en förälskelse – greps han av plötslig livslust – ”Jag kände att jag ville ge världen all den musik jag har inom mig…” Eroican var för tiden en av de längsta symfonier som dittills överhuvudtaget hade skrivits.

Dela: