Ett hårlöst solo & Omkretz22

Flytta en pöl eller rumla över kanten?

Känd för sina intellektuella och ofta politiskt skruvade produktioner räknas Cristina Caprioli till en av våra främsta svenska koreografer. Med över 40 år i dansens tjänst intar hon åter scenen som dansare i ett unikt (hårlöst) solo. Dessutom visas hennes Omkretz22 med dansaren Madeleine Lindh. Kvällen bjuder alltså på en ”double bill” – två solon av samma koreograf!

Information

Titel:
Ett hårlöst solo & Omkretz22
Längd:

Priser

Ordinarie:
210 kr
Stud/ 19-26 år:
130 kr
Pensionär:
185 kr
3-18 år:
60 kr

Tid och datum

– Black Box Introduktion kl 18.30 och publiksamtal efter föreställningen, i Bistron.

Cristina Caprioli är koreografen som ständigt är högaktuell. Med en gedigen meritlista och ett konstnärskap i ständig progress, kännetecknas hennes arbete av komplexitet och fysisk precision.

Ett hårlöst solo dansar Caprioli sitt eget material. Det är ett kompromisslöst solo där håret stundtals yr runt scenrummet. Medan hon andra gånger är stillsam och oviss. Som om hennes rastlöshet förbyts till små darrande skälvningar.

Om Ett hårlöst solo är inkännande så är Omkretz22 blixtsnabb dans och medryckande musik i ett oupphörligt tempo. Med skarpa vinklar, dans på diagonalen och höga benlyft tar suveräna dansaren Madeleine Lindh scenen i anspråk och gör den till sin. Till Yoann Durants livemusik får hon avsluta en kväll som är en perfekt balans av stringens och fart.

Dansnät Sverige har tidigare turnerat Cristina Caprioli/ ccap:s verk Cicadaremix (2009), Avtäckning (2008) och Very Very (2008)


Presscitat

”Detta omväxlande solo skiftar lika snabbt som vädret i sina stämningar och är på samma gång strängt allvarligt och lekfullt nyckfullt.”

Peter Stenson, Danskonst.com

”Cristina Capriolis signum som koreograf är dansens intellektuella aspekt.”

Margareta Sörensson, Danstidningen


Cristina Caprioli

Cristina Caprioli är en dansare och koreograf baserad i Stockholm. I mitten av 1990-talet grundade hon den oberoende organisationen ccap, inom vilken hon producerar scenföreställningar, installationer, filmer, objekt, publikationer och annorledes koreografi, samt driver långsiktiga interdisciplinära forskningsprojekt. Capriolis koreografi kännetecknas av precision, komplexitet och fysisk högteknologi. Alla hennes produktioner utmanar fältets normativa format och utbytesekonomier. Under åren 2008 till 2013 var Caprioli professor i koreografisk komposition vid Dans- och Cirkushögskolan (DOCH) i Stockholm, och hon har mottagit en mängd stipendier och priser.

Madeleine Lindh

Madeleine studerade under åren 1996–2004 vid Kungliga Svenska Balettskolan. Efter ytterligare studier i Amsterdam och senare arbete med Europa Danse Youth Company, där hon dansade i verk av bland andra Mats Ek och Hans van Manen, fortsatte hon under åren 2005–2007 att arbeta med William Forsythe, Wayne McGregor, Angelin Preljocaj och Frédèric Flamand i projektet D.A.N.C.E (Dance Apprentice Network aCross Europe). Madeleine har under de senaste tolv åren mest varit verksam inom den svenska dansscenen och har under den tiden byggt upp ett nära samarbete med Cristina Caprioli och ccap, som mynnat ut i föreställningar, installationer, en roman, filmsviter, fotoböcker, pjäser, performativa läsningar och dansfilmer. Under ccap-paraplyet mötte hon dessutom dansaren Anja Arnquist, som hon sedan 2018 samarbetar med under namnet OR/ELLER och som är aktuella med föreställningen V.

Yoann Durant

Yoann Durant är en kompositör och improvisatör med en masterexamen från Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris. Yoann spelar saxofon (sopran och alt) men också specialbyggd tvättmaskinslang och trädgårdsslang. I sina kompositioner utövar han en dubbel läsning av ljud och har utvecklat ett särskilt uttryck som baseras på bristen på luftcirkulation i både instrument och rumslighet. Andning och ljud fångas upp av mikrofoner och skapar därigenom musik som rör sig mellan minimalistisk elektronisk musik till och hård noise. Yoann har turnerat i flertalet länder världen över och har sedan 2014 samarbetat med ccap och Cristina Caprioli.

 

Dela: