Give It Some Time

Den episka berättelsen om Pieter och Gunillas långsamma haveri

I december 2018 träffas den belgiske dansaren/koreografen Pieter Ampe och svenska koreografen/filmaren Gunilla Heilborn av en slump på Island. De har aldrig träffats tidigare, men båda befinner sig i ett läge där de har lust att prova nya vägar och bestämmer de sig för att göra ett projekt tillsammans.

Information

Titel: Give It Some Time

Längd:

Priser

Ordinarie:
210 kr
Student/ 19-26 år:
130 kr
Barn/ ungdom 3-18 år:
60 kr
Pensionär:
130 kr
Scenpass:
170 kr

Tidigare tillfällen


Föreställningen är inställd

Vi har stängt all publik verksamhet som ett led i att stoppa smittspridningen av Covid-19.

Läs mer om stängningen.


Gunilla har sett ett par av Pieters föreställningar, och gillar en del av det han gör, men inte allt. Deras arbetsmetoder är diametralt olika; Pieter är upptagen av intimitet och sexuell utforskning och använder sitt eget liv, kärlek och kamp som bas för sitt konstnärliga arbete. Gunilla älskar att läsa och har alltid föredragit att använda sig av externa källor som inspiration för sina projekt; hon blir uttråkad av tanken att utgå från sitt privata jag. De tänker att just olikheterna är deras styrka. Med tiden hittar de också vissa likheter, t ex att de båda lider av Kronofobi = en överdriven rädsla för att tiden går.

Arbetet rullar på i långsamt tempo. De trevar sig fram. Visar varandra saker de tycker om och försöker förstå varandra. Så kommer pandemin och ständigt kullkastade planeringar leder i slutändan till att Pieter Ampe inte kan medverka på scenen under höstens turné, utan kommer att ersättas av en stand-in, komplett med skägg och passande dansförmågor.

Detta gör att projektet tar en annan riktning och förvandlar Give It Some Time  till Gunillas högst personliga version av ett oavslutat samarbetes långsamma haveri.

Ur dagboken:

Dec 2018
Träffar Pieter i Reykjavik.
Han berättar senare att han somnade under min föreställning, men drömde att han gillade den.
Jag borde ha förstått redan då att detta skulle bli svårt.

 

Gunilla Heilborn

Gunilla Heilborn är koreograf och filmskapare baserad i Stockholm. Heilborn har skapat föreställningar och filmer med stor framgång för både vuxna och barn. Hennes unika sätt att kombinera text, rörelse, video och bilder, alltid kryddat med humor, har fångat publikens intresse över hela världen.

Heilborn har studerat radio och film på Nordens Folkhögskola samt koreografi vid DOCH i Stockholm och för Anna Halprin på San Francisco Dancers workshop. Hennes internationella framgång som koreograf kom med verket Potatislandet 2007 och sedan dess har hon skapat flertal verk som presenterats på festivaler som Tanz im August, Dance Umbrella Festival, Hong Kong Arts Festival, Potsdamer Tanztage och många fler.

Gunilla Heilborn har även rönt stor framgång som filmskapare. Filmen Hur man gör, skapad tillsammans med Mårten Nilsson och Kim Hiorthøy, vann en Guldbagge 2007 för bästa kortfilm. Filmen Alaska tilldelades Bästa internationella kortfilm på Expresión i Mexiko 2010. På Norrlandsoperan har vi bland annat sett henne i Åtjärn Stories (2006), Om Grodan (2007), This is not a love story (2011), The Knowledge (2016) och Boken (2018).

”Det här är då några av de saker jag har gjort. Jag vet inte hur bra det blev. Men vi är väl förbi det där med bra och dåligt. Om någon skulle vilja veta mer om något så är det bara att höra av sig. Jag har ett ganska bra minne, även om jag den senaste tiden har förstått att minnet inte är att lita på.”

”Jag glömde säga något om min ständiga besatthet av det ryska/sovjetiska. Det får bli en annan gång.”

Pieter Ampe

Pieter Ampe växte upp i Gent, Belgien och har studerat dans i Salzburg, i Arnheim och på P.A.R.T.S i Bryssel. Han blev utvald för stipendieprogrammet danceWEB 2006 och har sedan dess skapat och medverkat i över tiotalet verk. Sedan 2009 är Ampe konstnär på CAMPO, ett konstcentrum och produktionshus i Ghent.

Hans konstnärliga opus rymmer allt från egna solon till gruppstycken för bl a norska Carte Blance och Iceland Dance Company. Under 2020 medverkar Pieter Ampe i ett nytt verk av Demaged Goods/Meg Stuart samt skapar detta nya verk tillsammans med Gunilla Heilborn.

 

Mer dans på Norrlandsoperan

Dela: