Historien om en soldat

Stina Ekblad och musiker ur Norrlandsoperans Symfoniorkester

En poetisk saga om livet, lyckan och kärleken. Historien om en soldat är en mästerlig musikteater vars musik skrevs av Igor Stravinskij för exakt 100 år sedan. Här med skåde­spelerskan Stina Ekblad som berättare och en septett ur Norrlandsoperans Symfoniorkester under ledning av Emil Eliasson. Föreställningen är en raffinerad blandning av berättelse och musik influerad av både tango och ragtime.

Information

Titel:
Historien om en soldat
Längd:

Priser

Ordinarie:
250 kr
Student:
160 kr
Ungdom till och med 19 år:
60 kr

Tidigare tillfällen

– Black box
– Black Box

En soldat är på väg hem från kriget med en stor längtan efter mor och fästmö. Han stannar vid en bäck, plockar fram sin fiol ur ränseln och spelar vackert. Plötsligt dyker en välklädd herre upp. Han vill prompt ha fiolen och lovar soldaten stora rikedomar i utbyte. Soldaten gör upp med honom, bara det att det är självaste djävulen som han gör affärer med…

”Magiskt möte mellan röst och musik” /Västerbottens-Kuriren

”…Stravinskys musik i samspel med en Stina Ekblad i högform, en kombination som har det mesta – originalitet, nerv och berättarlusta. /Folkbladet (Recensionen är del av Folkbladets PLUS-material)

”När Stina Ekblad slår sig ned i läderfåtöljen…går tankarna till mysiga berättarstunder framför en öppen brasa”.

/Norran  (Recensionen är en del av Norrans PLUS-material

Igor Stravinskij

Han anses av många vara 1900-talets mest betydelsefulla tonsättare. Han har gjort ett stort avtryck i den moderna musikhistorien med bland andra baletterna Våroffer, Eldfågeln och Petrusjka. Historien om en soldat är också ett av hans nyckelverk. Det uruppfördes hösten 1918, samtidigt som första världskriget gick in i sitt slutskede.

Föreställningen handlar om en ung och naiv soldat som ingår pakt med djävulen för att kunna se in i fram­tiden. Texten är skriven av Charles­ Ferdinand Ramuz 1918 under intryck av första världskriget och översatt till svenska av Erik Lindegren 1957.

Stravinskijs Historien om en soldat är ett fantastiskt stycke musikteater. Den tidlösa tankeväckande berättelsen, här i Erik Lindegrens översättning, skapar tillsammans med Stravinskijs raffinerade musik en sällsam kabaréartad atmosfär
…det är förstås extra roligt att Stina Ekblad medverkar. Förutom att berätta historien gestaltar hon såväl soldaten som djävulen med enkla, raffinerade teatrala medel. /musikchef Elisabet Ljungar.

Föreställningen kan även ses på turné.
Läs mer om det HÄR.

Dela: