Jonason & Jupiter

Jonason & Jupiter

Konventionellt vackert möter nyskrivet svenskt när det är som allra bäst.

Information

Titel:
Jonason & Jupiter
Längd:

Priser

Ordinarie:
250 kr
Student/ 19-26 år:
140 kr
Barn/ ungdom 3-18 år:
60 kr
Pensionär:
200 kr

Tidigare tillfällen

– Konsertsalen
– Konsertsalen

Ett tryggt besök

I Konsertsalen finns i vanliga fall 509 platser, men just nu ryms max 160 personer per föreställning. Varannan rad är spärrad och det är minst en stol (1 meter) mellan varje person/sällskap. Salongen är numrerad och personer med stolsnummer i mitten av salongen uppmanas att gå in före publik med stolsnummer ute på kanterna. Håll i, håll ut, håll avstånd och håll dig hemma om du känner dig det minsta krasslig.

Läs mer om ett säkert besök på Norrlandsoperan


Genom Emmy Lindströms klarinettkonsert, komponerad särskilt för maken och kvällens solist, Emil Jonason, förflyttas vi till Hampstead Heaths gröna kullar i London. Om dessa har Lindström skrivit att hon tycker sig känna att det vilar en melankolisk visdom och styrka över platsen, en känsla som fångat henne och som hon önskar förmedla genom konserten. I den första satsen presenteras hedens själ, ung och gammal på samma gång. Den andra satsen sveper med oss in i hjärtat av heden, där både sorg och värme huserar, medan den tredje satsen lekfullt tar oss med ut igen på en virvlande tur över kullarna. Den prisbelönte solisten Emil Jonason fick sitt genombrott när han framträdde på Nobels prisceremoni 2012.

Mozarts sista symfoni

Mozarts fyrtioförsta symfoni blev både hans längsta och hans sista. Idag anses denna symfoni, som brukar kallas för Jupitersymfonin, vara en av de absolut viktigaste symfonierna från den klassiska perioden i musikhistorien. Konventionellt vackert och en musikalisk kraftsamling som resulterat i en essens av tidens ideal. Smeknamnet kom till senare, troligen myntat av impressarion Johann Peter Salomon. Kanske för att symfonin var så omfattande, kanske för att de första ackorden i musiken ger associationer till guden Jupiter och hans åskblixtar.

”Som en magiker som använder sitt instrument på ett sätt utöver det vanliga”.

Emil Jonason

Emil Jonason började spela klarinett i kommunala musikskolan som tioåring – helt enkelt för att kön till det instrumentet var kortast. I gymnasiet övergick han från att mest spela jazz till klassiskt och har nu enligt egen utsago i princip vuxit ihop med sin klarinett. Den prisbelönte solisten fick sitt genombrott när han framträdde på Nobels prisceremoni 2012 och spelar regelbundet med orkestrar som Radiosymfonikerna, Düsseldorfer Symphoniker och Weimar Staatskapelle, och har konserterat på scener som Musikverein i Wien, Amsterdam Concertgebouw och Cité de la Musique i Paris. Pressen har beskrivit honom som ”en magiker som använder sitt instrument på ett sätt utöver det vanliga”.

Tips!

Mer Mozart och mer Emil Jonason får du redan nu på lördag 7 november i Cocktail hour med Mozart.

Dela: