JULEN

JULEN

Välkommen att vara en del av JULEN – en interaktiv helkväll där vi i drivor av glitter och förväntningar inväntar årets sista högtid. Det blir ett fröjdefullt utforskande av familjen och julens släktskap, skapandet av jul, tradition och kultur. Kom låt oss dansa långdans genom familjekonstruktioner och frossa i jultraditioner!

Information

Titel:
JULEN
Längd:

Pris

Scenkonstverk inkl trerätters och dryckespaket:
798 kr

Tidigare tillfällen

– Norrlandsoperan Start på hemlig plats i Umeå centrum
– Norrlandsoperan Start på hemlig plats i Umeå centrum
– Norrlandsoperan Start på hemlig plats i Umeå centrum
– Norrlandsoperan Start på hemlig plats i Umeå centrum

Ett tryggt julfirande

Vid varje firande av JULEN finns plats för max 30 gäster. Gästerna kommer under kvällen att delas in i mindre grupper för att underlätta att hålla avstånd till andra. Ni som ingår i samma sällskap blir i så stor utsträckning det är möjligt indelade i samma grupp. Alla lokaler på Norrlandsoperan där JULEN utspelas är stora nog för att vi ska kunna hålla minst 1 meters avstånd till varandra. Håll i, håll ut, håll avstånd och håll dig hemma om du känner dig det minsta krasslig.

Läs mer om ett säkert besök på Norrlandsoperan


Interaktiv helkväll inklusive extra allt

Tillsammans med konstnären Tove Berglund och dansaren och koreografen Ludvig Daae firar vi årets sista högtid. JULEN är en interaktiv helkväll som utspelar sig på Norrlandsoperan, men kvällen startar på en hemlig plats som meddelas när det börjar nalkas jul. I biljetten ingår en soundwalk, ett ombyte, mat, dryck och ett sex timmar långt scenkonstverk.

Julmaten skapas av Jösta Nordin på restaurang Elektra. Jösta komponerar en julmiddag i tre rätter där gammal tradition möter nya kulinariska äventyr i en stökig symfoni. Allt parat med ett dryckespaket som sätter extra glitter i granen.

Ett barn, En gran, En klapp, En väntan, Tusen juleljus

För många är julen tätt förknippat med familjen. Vi firar den heliga familjen genom att samlas över generationsgränserna i den konstellation som vi kallar familj. Familjens roll är central i skapandet av julen, traditionen och kulturen. Den utgör själva krubban för våra traditioner och kulturella identitet.

Traditioner och riter i sin tur är essentiellt i skapandet av mening och sammanhang för människor. Så har det alltid varit men behovet av traditioner är extra starkt idag. Med den högsta andelen ensamhushåll i världen och den digitala revolutionen som i grunden har förändrat vårt sätt att mötas lyser det fysiska mötet och det långa samtalet med sin frånvaro. Därför blir tillfällen som samlar och erbjuder en gemensam berättelse allt viktigare för oss. Högtiderna blir som tomtebloss i tillvaron. JULEN gör dessa tomtebloss till brandfacklor.

JULEN är den sista delen i trilogin, ÅRETS HÄNDELSER. En serie interaktiva helkvällar som undersökt högtiderna, påsk, midsommar och jul genom högtidernas egen form och uttryck. ÅRETS HÄNDELSER är uppföljaren till LIVETS HÄNDELSER som gjordes 2017 och 2018 och undersökte livsriterna dopet, bröllopet och begravningen. Dessa interaktiva verk har gjort succé bland både deltagare och kritiker.

Tove Berglund

Tove Berglund är konstnär och kostymdesigner som gjort interaktiva scenkonstverk sedan 2016. Hon gick ut Stockholms Dramatiska Högskolas kostymdesignutbildning 2013 och har arbetat på bland annat Den Norske Teatret, Orionteatern, MDT och stadsteatrarna i Stockholm, Malmö och Uppsala. I hennes arbete som kostymdesigner har Ludvig Daae varit en återkommande och nära samarbetspart. Vi kan göra vad du vill, ett dansverk som hade premiär på Norrdans i februari 2020, var deras senaste projekt.

Ludvig Daae

Ludvig Daae är en norsk koreograf och dansare med bas i Stockholm och Oslo. Han är utbildad på Kungliga Svenska Balettskolan och P.A.R.T.S. i Bryssel. Hans egna föreställningar har presenterats över 200 gånger i 11 länder. 2017 koreograferade han Cullbergbaletten på Nobelbanketten i Blå Hallen. Våren 2019 var det premiär för hans projekt The Viral Dance som visades här på Norrlandsoperan i oktober i år. Ludvig är för tillfället intresserad av nationell identitet och deltagarpraktiker. Han arbetar med två andra projekt på samma tema, Landscape och Spring, båda tillsammans med Tove.

Sedan 2013 har Tove Berglund varit en av Ludvigs närmaste samarbetspartners, och Julen blir deras trettonde projekt tillsammans.

Dela: