JULEN

Medverkande

Dimen Abdulla är dramatiker och konstnär. Hon har arbetat på uppdrag för bland annat Stockholms Stadsteater, Dramaten, Riksteatern, Folkteatern i Gävle samt Folkteatern i Göteborg. Abdulla skriver för både vuxna och barn med inställningen att inga ämnen eller känslor är för komplexa för dessa målgrupper att ta till sig. 2014 debuterade hon med monologen På alla fyra på Stockholms Stadsteater, som även blev utvald till Scenkonstbiennalen 2015 i Malmö. Året därpå debuterade föreställningen ”X”tillsammans med Erik Uddenberg och Farnas Arbabi på Unga Klara. Den hyllade monologen K, inspirerad av Leyla Ks liv, sattes upp 2018 på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. 2015 utsågs hon även till Sveriges Radios första husdramatiker i ett år. Abdulla är utbildad vid Stockholms Dramatiska Högskola och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm.

Under julmiddagen ska Dimen prata om gemenskapsbygge och om att försöka fläta samman sina olika kulturella gräsrötter.

Familj enligt Dimen: Familjen är den oundviklig del av ens existens man brottas med i alla tider, årstider och högtider. 

Det bästa med julen enligt Dimen: Snö och saffran

Helena Wahlström Henriksson är professor i genusvetenskap vid Uppsala universitet. Hennes forskning inom litteratur- och kulturstudier sätter fokus på hur familjerelationer, föräldraskap, och barndom skildras i samtida romaner, filmer, självbiografier, och medier. Hon har bland annat forskat om faderskap bortom kärnfamiljen, om föräldralösa barns familjerelationer, och om mammakroppar. Bland nyliga publikationer finns en artikel om amningsmotstånd i handböcker för nyblivna föräldrar, och en annan om medelålders söners berättelser om sina åldrande mammors kroppar. Just nu jobbar hon med ett projekt om hur singelföräldrar framställs i olika textgenrer i Sverige på 2010-talet.

Under julmiddagen ska Helena prata om vad familj och jul med familjen kan betyda.

Familj enligt Helena: För Helena personligen är familjen ett viktigt sammanhang för kärlek och utveckling. Som forskare undersöker hon familj som ett mångsidigt och spännande fenomen, framför allt så som familjerelationer och familjekonstellationer framställs i litteratur och film, och hur kulturella framställningar av familj talar till sin (vår) samtid.

Det bästa med julen enligt Helena: Myset, maten, musiken.

Lasse Reinikainen undervisar i Sociologi och Genusvetenskap vid Mittuniversitetet. Han har 20 års erfarenhet av att undervisa om kultursociologi och socialpsykologi där mellanmänskliga relationer och levnadssätt står i fokus. En bärande tanke är att människor formas av det samhälle och den kultur de lever i, samtidigt som människors handlande formar samhället och kulturen. Hans forskningsområde som doktorand vid Umeå Universitet berör familjers inre liv och genusrelationer, där frågor om samhällsstrukturens och kulturens påverkan på individers val i vardagen är centrala aspekter.

Under julmiddagen ska Lasse prata om julen som symbol (det vi tänker) och som handling (det vi gör) samt hur julen uppfattas som stabil och traditionell samtidigt som den är under konstant förändring. Hur orienterar vi oss mellan dessa motstridigheter i gränslandet mellan samhälle, kultur och familjens inre liv? Hur kan familjer ”skapa julen” samtidigt som julen ”skapar familjer”? Julens konstruktion, de-konstruktion och re-konstruktion helt enkelt – eller är det svårt?

Familj enligt Lasse: Som sociolog frågar jag alltid först ”vad menas med familjen?” innan jag kan svara. Familj kan betyda olika saker: min livspartner och barn, eller mina föräldrar och syskon, eller de närmaste i min släkt (eller andra konstellationer). För alla former av familj så tänker jag att kärlek, närhet, tillhörighet och sammanhållning är det betydelsefulla; men det kan också i olika grad inrymma konflikter, spänningar och förhandlingar. Familjer är komplexa, både som tanke och verklighet, men också oerhört viktiga för oss – och för mig.

Det bästa med julen enligt Lasse: Maten, och att få umgås med familjen – hur komplext det än kan vara 😊 Jag är också förtjust i den allmänna känslan av julstämning och förväntan som ligger i luften dagarna innan jul – den finns både i mig själv och där ute i samhället; i kulturen! Jag tycker också om känslan av att vara ledig från jobb, men även vid de tillfällen jag arbetat under julen så har arbetet varit lite lättare – julstämningen påverkar även arbetet.

Per Höglund är leg. psykolog/psykoterapeut och doktorand. Han har arbetat 10 år på BUP där han träffat familjer och arbetat med familjeterapi. De senaste 10 åren varit anställd på Institutionen för psykologi och undervisat på psykologprogrammen och familjepsykoterapeut utbildningen. Sedan några år tillbaka forskar han kring psykisk ohälsa i Västerbotten. Per har också varit återkommande gäst i Go´Kväll och radiopsykolog i Västerbottensradion.

Under kvällen ska Per prata om familjen som ett system där de olika delarna påverkar varandra ömsesidigt. En del av familjeterapi handlar om att se och förändra strukturer, ritualer och mönster som återkommer som en funktion att hålla familjen/systemet i balans (homeostas). Julen är en högtid med många ritualer och mönster, men eftersom livet är ständigt i rörelse så behöver familjen hela tiden anpassa sig till förändring och det kan vara både smärtsamt, men också nödvändigt. Människans unika förmåga till skapande, kreativitet och att kommunicera skapar möjligheter för oss att omförhandla både våra relationer och familjens ritualer kring julen. Om detta och Stålmannens relation till kryptonit och julen kommer Per att berätta…

Familj enligt Per: Familjen är för mig som en hamn. I hamnen bunkrar man upp mat, tar del av skvaller och nyheter om vad som händer i världen. Man planerar nästa äventyr och vilar upp sig. Allt i en hamn flyter, det är så det ska vara. En sluten hamn, utan att båtar kan komma och gå, blir till ett fängelse och en alltför öppen hamn är utsatt för oväder och havets krafter. När jag som 16-åring lämnade familjen för att upptäcka världen så fanns hamnen där någonstans. Även om jag hamnat i stormar har jag burit med mig vissheten om att någonstans finns en mörklagd hamn som jag inte alltid ser, men färdas mot. Lite av det har jag själv som förälder velat skapa för mina barn.

Det bästa med julen enligt Per: Gemenskapen, återhämtningen och myset.

 

Vi är så glada att kunna presentera Bernt Karsten Sannerud som JULENs kompositör!

BK är en norsk kompositör och ljuddesigner som bor och verkar mest i Sverige. Han gick ut StDHs ljuddesignutbildning 2019. BK har i över 10 år jobbat som kompositör och jobbar brett inom scenkonst. Han har bland annat jobbat på Svenska Riksteatern, Norska Riksteatern, Stockholms Stadsteater och Folkteatern i Gävle.BKs musikaliska genre spänner sig över en mängd olika uttryck. Han har komponerat musik för Jönköpings Sinfonietta och gör även elektronisk musik. Musiken befinner sig ofta i gränslandet mellan episk och minimalistisk.

 

Information

Titel: JULEN

Längd:

Priser

JULEN inkl trerätters & dryckespaket (alkoholfritt):
835 kr
JULEN inkl trerätters & dryckespaket ( alkohol):
985 kr

Tidigare tillfällen

Dela: