Konsert för engelskt horn

Nordiska Kammarorkestern

Information

Titel:
Konsert för engelskt horn
Längd:

Priser

Ordinarie:
270 kr
Pensionär:
200 kr
Student / ung vuxen 19-26 år:
160 kr
Barn / ungdom 3-18 år:
60 kr

Tidigare tillfällen

– Konsertsalen

Nordiska Kammarorkestern gör ett efterlängtat gästspel på Norrlandsoperan. Kvällens solist är Sanna Salomaa, orkesterns oboist.

Konserten för engelskt horn skrevs 1989 på beställning från Thomas Stacy, den musiker som spelar engelskt horn i New York Philharmonic. Han hade hört Vasks Musica dolorosa och blivit så berörd att han genast beställde en solokonsert för sitt eget instrument. Vasks var till en början mycket tveksam till uppdraget. Han hade aldrig skrivit något för engelskt horn, inte ens tagit med ett sådant instrument i sin orkestermusik. Men han undersökte denna altversion av oboen och fann att han med förtjusning ville ta sig an beställningen med orden ”vilket vackert instrument”. Det blev en konsert med fyra satser som följer varandra utan pauser. Den första och tredje är långsamma och lyriska, den andra påminner om en folksång. Finalen är en kraftfull hyllning till naturen.

Dirigerar gör Nordiska Kammarorkesterns chefdirigent Eva Ollikainen och som solist hör vi orkesterns oboist Sanna Salomaa. Sanna är utbildad vid musikkonservatoriet Falun och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och har spelat med i Nordiska Kammarorkestern sedan 2006.

Konserten är ett samarbete mellan Nordiska Kammarkonserten och Norrlandsoperan inom nätverket Musik i Norr.

Dela: