Laura Heuberger

The Old Gods

I utställningen The Old Gods i Vita Kuben har Laura Heuberger valt att arbeta med begreppet anatopism. Medan en anakronism existerar utanför sin tid finns en anatopism på ett ställe där vi uppfattar att den inte hör hemma.

Fri entré

Information

Titel:
Laura Heuberger

Pris

Fri entré

Tidigare tillfällen

VERNISSAGE

Att möta ett vilddjur återkallar några av våra äldsta instinkter, där det snarare handlar om förundran än mänskligt initiativ. Det är en känsla, en grundläggande reaktion. När ett liknande möte däremot inträffar inom ramen för civilisationen, lägger den till ett element av oförutsett mysterium. Att få besök av ett vilddjur på bakgården är möjligt men förväntas sällan, och därmed ofta otroligt inspirerande i all sin naturliga enkelhet.

Utställningen är den första av vårens tre under temat Förundran.

…”lika smart som vackert gestaltad…”
Läs VK:s recension på vk.se

Laura Heuberger

är en ung schweitzisk/italiensk konstnär baserad i Umeå. Hon studerade New Technologies for the Arts och New Media i Bologna, Milano och Tallinn under sin BA, och har nyligen avslutat en master i fri konst vid Konsthögskolan i Umeå. Hon är intresserad av teman kring cybernetik, berättande och mänsklig kognition, och producerar verk i digital form som ibland kompletteras med en installation.


Vårens curator: Carl Erik Engqvist

Carl-Erik Engqvist, vårens curator i Vita kuben

Carl-Erik Engqvist är konstnär och konstnärlig ledare för Humlab, ett tvärvetenskapligt digital humanistiskt laboratorium i Umeå.

Sedan 2006 har han arbetat med koncept och perspektiv relaterade till artificiell intelligens, robotik, nano- och bioteknik, spel och virtuella världar. Att undersöka mötet mellan andlighet och högteknologi, både samtida och spekulativ, är av stor betydelse för hans arbete. Han drivs också av ett starkt intresse för spel och spelutveckling, både digitalt och analogt. Engqvist anser att spelets multimediala natur har en stark potential, både som samtida konstnärliga projekt och som ett pedagogiskt verktyg.

De olika teknologierna såväl som utmaningarna kopplade till dem har regelbundet gett honom möjlighet och motivation att samarbeta med en stor mängd professionella både inom och utanför konstvärlden. Den mänskliga faktorn är en grundläggande orsak till att han i egenskap av konstnär arbetar inom Humlab, där han har varit baserad sedan hans M.F.A. examen från Umeå konsthögskola i 2009.

För närvarande fokuserar han på att undersöka den konstnärliga användningen av samt riskerna med artificiell intelligens.

… ”Genom sina utställningar ifrågasätter skaparna etablerade koncept och bygger upp förväntan, innan dörren till garderoben slängs upp! Restriktionerna av den ortodoxa hegemonin har upplösts och kombinerats till nya konstruktiva perspektiv, när de delar sin egen känsla av Förundran. /Curator Carl-Erik Engqvist

Läs hela tematexten här.

Dela: