Lohengrin Dreams

  • Dans

Wagner, Svan-vagn och en hel del övertygelse

Det blir opera på ett oväntat sätt när tre dansare, två akrobater och en operasångerska tolkar Wagners historia om Elsa av Brabant som anklagas för att ha mördat sin lillebror men räddas i sista stund av sina drömmars hjälte, som lugnt seglar in på en svan…

Information

Titel:
Lohengrin Dreams
Längd:

Priser

Ordinarie:
210 kr
Barn/ung 3-18 år:
60 kr
Student/ung 19-26:
130 kr
Pensionär:
130 kr
Scenpass:
170 kr

Tidigare tillfällen

– Black Box Premiärmingel från kl 18.00 med introduktion kl 18.30 i Bistron.
– Black Box Samtal med Charlotte Engelkes och Ditte Hammar 15.00–15.45, i foajén

Lohengrin Dreams är ett nytt dansverk av regissören och koreografen Charlotte Engelkes, som blivit känd för att ta oväntade och djärvt underhållande grepp på berömda verk ur både teater- och operarepertoaren.

En djärv tolkning av Wagner

I Lohengrin Dreams kommer en modig ensemble med tre dansare, två akrobater och en operasångerska att berätta historien om Elsa av Brabant som anklagas för att ha mördat sin försvunne älskade lillebror och räddas i sista stund av en hjälte, direkt från hennes drömmar, som lugnt seglar in på en svan. Hon blir erbjuden kärlek och äktenskaplig lycka om hon bara kan låta bli att fråga vem han är. Klarar Elsa det? Och är det i så fall verkligen sunt?

Charlotte Engelkes och ensemblen jonglerar tro och tvivel, dröm och verklighet med största möjliga allvar och lekfullhet, till nykomponerad musik av ljuddesignern Willy Bopp med utgångspunkt från Wagners opera Lohengrin och i samarbete med Norrlandsoperans symfoniorkester. En totalföreställning om kvinnlig styrka där inte en enda kvinna offras – och inte heller en enda man.

Tro och övertygelse i vår tid

Frågan om att få ha sin tro och övertygelse, vad det än må vara, är ett av styckets teman. En tydlig kamp mellan det naiva, goda och det rent elaka ger starka direktiv på scenen. Enligt sagan får Elsa aldrig fråga efter varifrån Lohengrin kommer eller efter hans namn, och hon lovar att aldrig göra det. Men elaka Ortrud strör misstro och tvivel; om ingen vet vem han är, hur vet hon då att han alls existerar? Måste vi kunna bevisa vad vi tror på, vem kan bevisa Gud eller kärleken?
Till slut tvivlar Elsa själv och måste fråga Lohengrin de förbjudna frågorna, varpå förtrollningen bryts och han måste lämna henne. Hon blir vaken, kanske upplyst, förtvivlad men på något sätt får hon upprättelse och genom sina handlingar får hennes unge broder livet åter.

Lohengrin Dreams berättar inte historien utan förmedlar en mer abstrakt berättelse och tar fasta på att tro och tvivel bor i oss samtidigt. Det finns en utsatthet i att tro och att tvivla. Det är rörelse och kräver mod. Den som bara är säker står oftast stilla och bekvämt. Därför ett dansverk som berör med starka fysiska uttryck i kropp och sång.

 

Charlotte Engelkes Foto:Mats Bäcker
Charlotte Engelkes

Charlotte Engelkes och hennes wurm för opera

Charlotte Engelkes är regissör och performanceartist. Hennes föreställningar spelas både i Sverige och på dans och teaterfestivaler runtom i världen. Charlottes konstnärliga spännvidd sträcker sig över dans, teater, performance och opera – allt på hennes eget högst personliga sätt. Föreställningen Miss very Wagner, där Engelkes för första gången hyllade och utforskade fyra av de mest kända hjältinnorna tagna ur Richard Wagners operavärld blev en överraskande och innerlig solomusikal som nådde en publik långt utanför operaälskarnas värld. Det blev startskottet för en rad olika scenkonstverk där valkyrior, hjältar, jättar och drakar har fått nytt liv på samma kärleksfulla och drastiska sätt, oavsett om publiken varit vuxna eller barn.

 

 

 

 


Ditte Hammar

Samtal med Charlotte Engelkes och Ditte Hammar söndag 24 nov kl 15.00

Välkommen på samtal med Lohengrin Dreams regissör Charlotte Engelkes innan söndagens föreställning. Vi har även bjudit in Ditte Hammar, regissör och översättare att delta i samtalet. Ditte Hammar är senast aktuell med regin av Amasonernas drottning av Maria Antonia Walpurgis från 1760 som visades på Årsta teater i somras, den uppmärksammade SVT-filmen Stämband av stål om Birgit Nilsson och Förvandlingar i helvetet från 1981 av Isabelle Aboulker i Malmö förra året. Hon har en lång erfarenhet från olika roller inom opera: regissör, sångerska, konstnärlig ledare och översättare. Hon har bl a regisserat Johannespassionen av Bach med Drottningholms Barockensemble samt barnföreställningen Hoffman bakom ridån på Folkoperan. Hon har gjort flera musikdokumentärer för SVT och medverkar regelbundet som skribent och expert i musiktidskrifter och radio.

Fika finns att köpa under samtalet, varmt välkomna!

 

 

 

Dela: