Macbeth

  • Opera

Handling

Akt 1

Vi möter det medelålders paret Macbeth: han en högt uppsatt skrivbordsmilitär som genom träget arbete nått högt i rang, hon en ambitiös men frustrerad hemmafru. Båda har de länge längtat efter ett barn, biljetten för att kunna bli fullt ut socialt accepterade.

Macbeth spås att bli kung i riket och eftersom även en annan spådom snabbt besannas, han upphöjs hastigt i rang, förstår han att även kungakronan kan bli hans. Allt han och Lady Macbeth behöver göra är att bida sin tid. Men Ladyn vill inte vänta mer och när det står klart att den regerande kungen, Duncan, ska komma på blixtvisit kommer hon överens med sin man om att de ska påskynda det som ändå ska ske. Sent på natten dödar Macbeth kungen och när mordet uppdagas faller skulden på kungens son: Malcolm.

Akt 2

Macbeth har lyckats säkra kronan men är inte tillfreds trots att det nu också är tydligt att han och Lady Macbeth väntar barn. Hans kollega Banco har spåtts att bli far till kungar och om även den profetian är sann, skulle Macbeths ha röjt Duncan ur vägen förgäves. De inser att även Banco och hans son Fleance måste dö.

Banco expedieras av lönnmördare, men hans son lyckas fly med livet i behåll. Samma kväll hålls en bankett för att fira det nya kungaparet. Synlig endast för Macbeth dyker Bancos vålnad upp mitt i festminglet. Macbeth får ett hysteriskt sammanbrott inför alla gäster.

Akt 3

Macbeth söker upp häxorna som spått honom till kung. De berättar att han ska ta sig i akt för Macduff, en av Duncans närmaste män, men att ”bara den som ej är född av en kvinna kan ta livet av dig”. Vidare får han veta att han är oövervinnerlig – ”så länge inte Birnams skog börjar gå”. Allt detta berättar han för Ladyn. Men för att inte ta några risker bestämmer de att Macduff och hela hans familj måste utrotas.

Akt 4

Macduff har själv lyckats komma undan men sorgen över att han inte lyckats rädda sin utplånade familj är outhärdlig. Tillsammans med Malcolm uppviglar de rikets invånare att ta till vapen mot despoten. Malcolm axlar ledarrollen och ett inbördeskrig bryter ut.

Ladyn, som till skillnad från Macbeth, som rids av sina inre demoner, ditintills inte visat något samvetskval, har kommit till insikt om sin egen del i allt dödande, en insikt hon inte förmår att bära. Hon tar sitt liv.

Folkupproret överraskar Macbeth genom en krigslist och Macduff, som kom till världen genom kejsarsnitt, får sin hämnd och dräper Macbeth. Malcolm utropas till ny kung.

 

En skugga blott, som går och går, är livet.
En stackars skådespelare, som larmar och gör sig till, en timmes tid på scenen och sedan ej hörs av. Det är en saga berättad av en dåre. Låter stort, betyder intet. /Shakespeare

Information

Titel: Macbeth

Längd:

Priser

Ordinarie:
550 kr
Student/ 19-26 år:
275 kr
3-18 år:
60 kr
Pensionär:
495 kr
Scenpass:
440 kr

Tidigare tillfällen

Dela: