Macbeth

  • Opera

Shakespeares fasansfulla drama till Verdis fantastiska musik

Vad krävs för att en människa ska tappa all verklighetsförankring och gå rakt mot fördärvet, trots att samvetet upprepade gånger försöker dra i nödbromsen? Ett möjligt svar finns i dynamiken mellan paret Macbeth som i längtan efter ett meningsfullt liv inte bara förstör sin egen tillvaro, utan även drar med sig ett helt land mot undergången.

Information

Titel: Macbeth

Längd:

Priser

Ordinarie:
550 kr
Student/ 19-26 år:
275 kr
3-18 år:
60 kr
Pensionär:
495 kr
Scenpass:
440 kr

Tidigare tillfällen

Handlingen är förlagd till en diffus nutid i en repressiv stat. Vi möter det medelålders paret Macbeth: han en högt uppsatt skrivbordsmilitär som genom träget arbete nått högt i rang, hon en ambitiös men frustrerad hemmafru. Båda har de länge längtat efter ett barn, biljetten för att kunna bli fullt ut socialt accepterade.

Macbeth spås att bli kung i riket och eftersom även en annan spådom snabbt besannas, han upphöjs hastigt i rang, förstår han att även kungakronan kan bli hans. Allt han och Lady Macbeth behöver göra är att bida sin tid. Men Ladyn vill inte vänta mer och när det står klart att den regerande kungen, Duncan, ska komma på blixtvisit kommer hon överens med sin man om att de ska påskynda det som ändå ska ske. Sent på natten dödar Macbeth kungen och när mordet uppdagas faller skulden på kungens egen son.

Att makt korrumperar finns det många aktuella och historiska bevis på, men aldrig har den tesen gestaltats så brutalt och inkännande som i Shakespeares Macbeth. I Verdis version har all bakomliggande psykologi förtätats till ett av operarepertoarens mest fasansfulla och gripande musikdramatiska verk. /Dan Turdén, regissör

Dela: