Mahlers Femma

Norrlandsoperans Symfoniorkester & Nordiska Kammarorkestern

Äntligen spelar Norrlandsoperans Symfoniorkester – för första gången någonsin – Mahlers femte symfoni! NOSO slår sig samman med Nordiska Kammarorkestern och den femte symfonins mäktiga klangvärld får sällskap av den samtida, experimentella Kaija Saariahos stycke Ciel d’hiver. En storslagen kväll under ledning av dirigent Elim Chan.

Information

Titel:
Mahlers Femma
Längd:

Priser

Ordinarie:
270 kr
Pensionär:
200 kr
Student:
160 kr
Ungdom till och med 19 år:
60 kr

Tidigare tillfällen

– Konsertsalen Introduktion 45 min före start. Obs! Konserten har ingen paus.

Få orkesterverk kan som den femte symfonin av Gustav Mahler (1860-1911) få det att kännas som att taket ska lyfta. Ärligt, naket och med full kraft gestaltar Mahler det mänskliga livet. Musiken innehåller lika delar ödesmättat allvar som passionerad lust. Mahler skrev verket åren 1901-1902. Det befinner sig mitt i brytpunkten mellan två sekler och utmärker sig bland Mahlers tidigare symfonier genom det säreget moderna tonspråket. Femman är även hans mest spelade symfoni.

Konserten inleds med stycket Ciel d’hiver – Vinterhimmel – av tonsättaren Kaija Saariaho

(f 1952). Saariaho bor i Paris och är sedan 1980-talet verksam som tonsättare av såväl elektroakustisk konstmusik som stora orkesterverk, opera och kammarmusik. Det tio minuter långa stycket Ciel d’hiver är ett arrangemang av andra satsen i hennes orkesterverk Orion. Det uruppfördes på beställning av Musique Nouvelle En Liberté år 2014 i Paris.

Det är en stor glädje för Norrlandsoperans Symfoniorkester att genomföra denna konsert i samarbete med Nordiska Kammarorkestern. Det blir en storslagen kväll under ledning av Elim Chan.

OBS! Konserten har inte någon paus.

Dela: