Massiwa

Up North Saturday night show med Massiwa

Koreografen Salim Mzé Hamadi Moissi hyllar hemlandet Komorerna i en finurlig dansföreställning som får leendet att stanna kvar långt efter ridån har gått ner. Kombinationen fantasifull hiphop och nedärvda danser som wadaha och shigoma sammanflätas med krigiskt stampande pinnar och stötande rytmer. Koreografin plockar guldkornen ur allt – dynamiken i afrikansk dans, precisionen i klassiska hiphoprörelser och uttrycksfullheten hos krumping.

Fri entré

Information

Titel: Massiwa

Längd:

Pris

Fri entré

Tidigare tillfällen

Livet på en pinne i vulkanisk skärgård

Massiwa (”öarna” på komoriska) tar sju dansare med oss på en ovanlig resa genom en vulkanisk skärgård i den Indiska oceanen. Med ett porträtt i fyra tablåer presenteras livet på Komorerna genom traditionell komorisk dans, sång och musik mixat med hiphop och krumping. Närd av den komoriska kulturen, levererar Hamadi Moissi ett kraftfullt dansverk som ger både en öm och humoristisk bild av hans födelseort. Massiva är ett kraftfullt men lättsamt stycke, som kombinerar livets ilska med små, komiska fragment.

Salim Mzé Hamadi Moissi

Salim Mzé Hamadi Moissi började tidigt att intressera sig för dans och kultur. Men när han som 17-åring ville bli yrkesverksam dansare så motsatte sig hans föräldrar. Det resulterade i att han parallellt med sina ingenjörsstudier i Dakar, skrev in sig vid dansskolan École des Sables som drivs av koreografen Germaine Acogny. 

Som utbildad dansare har han arbetat med bland annat gabonesiska koreografen Arnaud Ndoumba och franska koreografen Anthony Egéa. Salim brukar främst associeras med dansstilen krumping och har bland annat hållit workshops i genren vid Stockholms streetfestival Urban Connection. 2014 bestämde han sig för att återvända till Komorerna där han grundade sitt kompani Tché Za.

Dela: