Matvejeff tolkar Beethoven

Matvejeff tolkar Beethoven

Norrlandsoperans symfoniorkester framför Beethovens glädjefyllda ”lilla symfoni i F” med  den finländske dirigenten Ville Matvejeff på pulten.

Information

Titel:
Matvejeff tolkar Beethoven

Priser

Ordinarie:
250 kr
Student:
140 kr
Ungdom:
60 kr
Pensionär:
200 kr

Tidigare tillfällen

– Konsertsalen
– Konsertsalen

Symfonin nr 8 en symfoni i fyra satser komponerad av Ludwig van Beethoven 1812. Beethoven hänvisade gärna till den som ”min lilla symfoni i F”.

Matvejeff

Den finländske dirigenten Ville Einar Matvejeff (f.1986) har redan etablerat sig som en utomordentligt omfattande musiker som har framgång som dirigent, kompositör och pianist. Han är utbildad vid Sibelius Academy och Espoo Music Institute och har uppträtt i hela Europa såväl som USA, Kina, Japan och Mexiko.

Dirigentens ord om konserten

Efter att jag på kort varsel blivit inbjuden att dirigera den här konserten med Norrlandsoperans symfoniorkester i det sjönära Umeå, ville jag presentera en kombination av stycken som dels skulle representera solistkonserten, som nu på grund av coronatiderna saknas, men också kommunicera vårt gemensamma förhållande och kärlek till havet. Mitt urval tar oss därmed på en resa i hav och natur, en ”Konsert till sjö och natur i tre satser”, om man så vill.

Mitt eget stycke, Seaside Rendez vous, är skrivet till Finländska Kammarorkestern och Jukka-Pekka Saraste 2006, efter att ha blivit inspirerad av Mozart-jubileumsåret samt romantiska sommarpromenader vid olika stränder vid Östersjön.

Franske Éric Tanguys Matka, ”Resan”, har en likadan skapelsehistoria: stycket är ett beställningsverk till Sibelius 150-jubileumsår 2015. Han komponerade det i Konefondens och Saari herrgårds berömda konstnärsresidensen, en idyllisk kust besatt av hundratals fåglar nära Åbo i Finland.

Tanguy har själv beskrivit Sibelius som en av hans största inspiratörer, och därför blir det helt naturligt att binda ihop dessa stycken med Sibelius magiska naturporträtt Scen med Tranor, från Arvid Järnefelts pjäs Döden.

/Ville Matvejeff, dirigent

Dela: