Merit Hemmingson

Merit Hemmingson

Rikskänd i slutet av 1960-talet för sina moderna poparrangemang av svensk folkmusik. Den jämtländska organisten, kompositören och sångaren Merit Hemmingson framför nu en jazzig och svängig konsert med vindar av folkmusik. Välkommen till Norrlandsoperans Black box för en oförglömlig kväll med Merit och hennes trio.

Information

Titel: Merit Hemmingson

Längd:

Priser

Ordinarie:
290 kr
Student / 19-26 år:
145 kr
Barn 3-18 år:
80 kr
Pensionär:
260 kr

Tidigare tillfällen

Merit Hemmingsons karriär sträcker sig över 60 år. Hon gav i början av 1970-talet ut tre banbrytande skivor med egna tolkningar av svensk folkmusik. Merits svängiga hammondorgel väckte liv i en slumrande musikskatt.Hon har samarbetat med bland andra Beppe Wolgers, Ola Magnell, The Ark och otaliga spelmän och spelkvinnor. 2019 mottog hon Gannevikstipendiet på 500 000 kronor med motiveringen ”Få musiker har som Merit Hemmingson förmågan att vara avantgarde och folklig på samma gång”.

2021 sommarpratade Merit Hemmingson i Sommar i P1

Lyssna på Merits sommarprat

Biografi

Född i en liten bondby i Åre kommun. Jämtland. Musik-freak sedan jag kläcktes. Började med dragspel vid fyra och piano vid sju års ålder. Spelade mej igenom hela skol- och gymnasietiden i Östersund och tyckte plugget va pest. Mentalt var jag nån helt annanstans – i Musikens o Jazzens underbara värld.

Direkt efter studenten flyttade jag till Stockholm och hängde på Nalen mest varenda kväll. Min plan var att gå i Oscar Petersons jazzskola i Toronto, men istället lockade en manager mej att först åka över och plocka ihop ett band för att turnera i Sverige. Hastigt och lustigt åkte jag över till New York. Besökte jazzklubben Birdland nästan varje kväll och fick bl.a. sitta in med Miles Davis´ band på Village Vanguard. Både Joe Zawinul och Lalo Shifrin gav mej lektioner. Jazz, jazz och åter jazz… I New York bildade jag ett band med fyra kvinnliga svarta musiker på altsax, trumpet, bas och trummor och mej själv på piano. Vi turnerade i Sverige drygt ett halvår, ”Merit H. And her Girl Stars”.

Lämnade jazzscenen och mötte sedan Hammond B3. Det blev Kärlek vid första ögonkastet, och på den vägen är det. Min första skiva gjordes 1967 med mitt band Meritones.

// Merit Hemmingson

Huvva! Vad tiden går

För 50 år sedan släppte Merit sitt klassiska album Huvva, tätt följt av Trollskog och Bergtagen. I isoleringen som bedövade oss 2020, öppnades ett fönster där tidens varande plötsligt kunde ifrågasättas och bearbetas – och ett halvt sekel senare lyfter hon upp sin musik och skakar om den på nytt.
Den 10 december släpptes det nya albumet Huvva! Vad tiden går, där Merit djupdykt i ett förändrande vatten och tolkat material från de tre storverken utifrån vem hon är idag. I detta har musiken skrivits om, låtar har givits nya namn, berättelserna har tonsatts annorlunda och på många sätt blivit omformade till något nytt och eget. Mellan ljudvågorna framträder det tydligt hur hennes konstnärskap och musikaliska uttryck har utvecklats över decennierna, och att själen är sig lik i sitt finstämda vemod. Merit visar oss känslan av att vilja sträcka ut handen och vända på stenar som legat orörda sedan urminnes tider, bara för att få en glimt av vad som nu finns därunder.

Bild Olof Grind

Dela: