Introduktion & premiärmingel
Fredag 11 november: Världspremiär! Premiärmingel i foajén från kl 18.00, introduktion från kl 18.30
Lördag 12 november: Matine´ med introduktion från kl 15.30 i foajén.
Framtiden
Under antiken satt orakel i grottor och försökte sia om framtiden. Grottorna var fyllda med giftiga gaser från jordens innandöme och ledde till lätt dimmiga profetior. 1600talets tänkare kämpade med sannolikhetsuträkningar för att kunna lista ut hur de skulle kunna vinna i kortspel. Själva lever vi i en tid som har kallats historiens slut och många ser hellre bakåt än framåt. I denna dystra tid levererar Merkurius sin information om framtiden. Till sin hjälp har hon riskanalyser, slumpens inverkan, stjärnornas påverkan och sin omfattande korrespondens med rymdforskare.
Rymden
Planeten Mars två månar heter Phobos och Deimos. Skräck och fruktan. Trots det ökar antalet människor som vill bo på Mars, efter att först har rest genom den ogästvänliga rymden i sju månader. Sedan finns det de som vill flytta till Merkurius. De är inte lika många. Det är en mycket längre resa och framtida kolonisatörer står inför en rad problem; bristen på atmosfär, planetens närhet till solen = mycket hett, samt att ett dygn är 176 dagar långt. De skulle bli tvungna att bosätta sig vid polerna och alla eventuella utflykter måste äga rum under den lika långa natten.
Gunilla Heilborn
Gunilla Heilborn är koreograf och filmskapare baserad i Stockholm. Heilborn har skapat föreställningar och filmer med stor framgång för både vuxna och barn. Hennes unika sätt att kombinera text, rörelse, video och bilder, alltid kryddat med humor, har fångat publikens intresse över hela världen.
Hon har studerat radio och film på Nordens Folkhögskola samt koreografi vid DOCH i Stockholm och för Anna Halprin på San Francisco Dancers workshop. Hennes internationella framgång som koreograf kom med verket Potatislandet 2007 och sedan dess har hon skapat flertal verk som presenterats på festivaler som Tanz im August, Dance Umbrella Festival, Hong Kong Arts Festival, Potsdamer Tanztage och många fler.
Gunilla Heilborn har även rönt stor framgång som filmskapare. Filmen Hur man gör, skapad tillsammans med Mårten Nilsson och Kim Hiorthøy, vann en Guldbagge 2007 för bästa kortfilm. Filmen Alaska tilldelades Bästa internationella kortfilm på Expresión i Mexiko 2010. På Norrlandsoperan har vi bland annat sett henne i Åtjärn Stories (2006), Om Grodan (2007), This is not a love story (2011), The Knowledge (2016) och Boken (2018).
Kristiina Viiala
Kristiina Viiala är utbildad dansare bosatt i Stockholm. Hon har arbetat som frilansande scenkonstnär sedan 2001 inom områdena dans, teater, performance och film i såväl andras som egen regi. Viiala har arbetat både i Sverige och internationellt, med bland andra Gunilla Heilborn, Mattias Fransson, Cristina Caprioli, Jenni Kivelä, Malin Hellkvist–Sellén och Dorte Olesen. Hon har arbetat med filmproduktion tillsammans med Mattias Fransson och Mårten Nilsson och medverkat i kortfilmerna Hur man gör och This is Alaska av Nilsson/Heilborn/Hiorthøy. 2022 medverkar Viiala i Heilborns föreställningar 37 timmar och 3 minuter med premiär på Dansens hus och Merkurius med premiär här på Norrlandsoperan.
Saker som Gunilla Heilborn har gjort
”Det här är då några av de saker jag har gjort. Jag vet inte hur bra det blev. Men vi är väl förbi det där med bra och dåligt. Om någon skulle vilja veta mer om något så är det bara att höra av sig. Jag har ett ganska bra minne, även om jag den senaste tiden har förstått att minnet inte är att lita på.” – Gunilla Heilborn