Michelin tolkar Nielsen

Storslagna verk med nordiska förtecken

Under ledning av dirigent Gérard Korsten bjuder Norrlandsoperans symfoniorkester in till en musikalsik resa där två storslagna verk med nordiska förtecken möter Reena Esmails Avartan från 2016. Solist i C Nielsens Flöjtkonsert är Laura Michelin.

Information

Titel: Michelin tolkar Nielsen

Längd:

Priser

Ordinarie:
350 kr
Pensionär:
315 kr
Stud/ 19-26 år:
175 kr
3-18 år:
80 kr
Supporter:
295 kr
Balkong, priszon D:
175 kr

Tidigare tillfällen

Foto: Nils Ström

Laura Michelin

Norrköpingsfödda Laura Michelin (1996) har sedan hon gjorde debut med Sveriges Radios Symfoniorkester och vann det prestigefyllda Solistpriset 2020 blivit ett välbekant namn i Sveriges musikliv. Hon har det senaste året framträtt som solist med bl.a Malmö Symfoniorkester, Norrköpings Symfoniorkester och Musica Vitae och samarbetat med ansedda personer som Ryan Bancroft, Michail Jurowski, Martin Fröst, Tobias Ringborg och Roland Pöntinen.

Efter studier i Stockholm och München anses Laura nu vara en av Sveriges mest lovande unga musiker och är uppskattad såväl som solist- och kammarmusiker, som orkesterflöjtist. I mars 2022 deltar hon som en av tjugosex utvalda flöjtister från hela världen i Kobe International Flute Competition, Japan. Laura är även belönad med stipendier från Kungliga Musikaliska Akademien, Svenska Frimurarorden och GT Bäckman.

Gérard Korsten

Kvällens dirigent är verksam med orkestrar i hela världen och har varit chefdirigent för London Mozart Players, South Africa State Theatre, Uppsala kammarorkester, Orchestra del Teatro Lirico di Cagliari, Sardinien och Symphonieorchester Vorarlberg i Österrike.

Ett säreget växelspel

”Avartan” är namnet på en rytmisk cykel som förekommer i musik från det stora geografiska område där man talar hindi. Utmärkande för avartan är att rytmen rör sig i dubbla riktningar: samtidigt som den alltid återkommer till sin egen startpunkt pekar den utåt, mot nya områden. Just denna rörelse genomsyrar också Reena Esmails säregna stycke, i form av ett pågående växelspel mellan indisk och västerländsk konstmusik.

Med Kalifornien som bas är Reena Esmail för närvarande Artist in Residence hos Los Angeles Master Choral och hade 2020-21 samma uppdrag hos Seattle Symphony. Bland kommande beställare finns bland andra Seattle Symphony, Baltimore Symphony Orchestra och Santa Fe Desert Chorale. Avartan hade urpremiär den 1 april 2016 i Carnegie Hall.

Mot Norden

Med Carl Nielsens Flöjtkonsert rör vi oss mot Norden. År 1925 hade Nielsen fyllt sextio år och firats storslaget i hela Danmark. Året därpå gjorde han en resa till Italien, och det var under den resan han komponerade sin enda flöjtkonsert. Vid urpremiären i Paris i oktober mottogs verket mycket varmt, bland annat av tonsättaren Arthur Honegger, som också var verksam som kritiker. Nielsen själv var dock inte helt nöjd med slutet, och en fullständig version av konserten uppfördes vintern 1927 i Köpenhamn.

Konserten består av två satser som utforskar flöjten på ett sällsamt och raffinerat sätt. Medan den första satsen genomsyras av iver och lekfullhet har den andra, med sina inledande stråkattacker, ett något mörkare anslag. Som solist i konserten hör vi den svenska flöjtisten Laura Michelin, verksam i Sverige och internationellt. Michelin utbildades vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och vid Hochschule für Musik und Theater i München och vann 2020 det prestigefulla Solistpriset.

Helvi Leiviskä

Vidare i det nordiska klanglandskapet möter vi den finska tonsättaren Helvi Leiviskäs tredje och sista symfoni från 1971 – ett kontrastrikt stycke med neoklassiska blinkningar åt barocken. Den andra satsen är skriven som en fuga, där stråkar och träblås omväxlande för musiken framåt. I den sista satsen hörs till att börja med ett febrigt motiv för stråkarna, innan ett svalkande flöjtsolo med ackompanjemang av violinerna tar vid och musiken så småningom klingar ut. Helvi Leiviskä är en av Finlands mest intressanta 1900-talskompositörer. Hon studerade vid Sibelius-Akademin i Helsingfors och i Wien och komponerade utöver sina tre symfonier flertalet orkesterverk, en violinsonat och en pianokonsert.

 

 

 

Dela: