Mosquito County

En musikalisk hyllning till Västerbottens natur

Världspremiär för Anders Linds Mosquito County, Emilia Hoving är dirigent, sopranen Alexandra Büchel kvällens solist och tillsammans med hela symfoniorkestern framförs också T Musgraves Songs for Winter evenings och J Sibelius Symfoni nr 1. Varmt välkommen till en ny säsong i Konsertsalen!

Information

Titel: Mosquito County

Längd:

Priser

Ordinarie:
350 kr
Pensionär:
315 kr
Stud/ 19-26 år:
175 kr
3-18 år:
80 kr
Supporter:
295 kr
Balkong, priszon D:
175 kr

Tidigare tillfällen

2022 inleds med världspremiären av Anders Linds Mosquito County en musikalisk hyllning till Västerbottens natur. I verket förstärks symfoniorkestern med en ny instrumentgrupp bestående av elektroniskt bearbetade ljud av bland annat myggor, älvar, åar och fåglar. När orkesterns instrument möter den norrländska naturens ljud uppstår en ny, musikalisk klangkropp.

Anders Lind

Han är tonsättare och ljudkonstnär samt verksam som konstnärlig lektor vid Umeå Universitet. Lind skapar interaktiva utställningar och komponerar musik som ofta involverar elektronik och interaktiv teknik för orkestrar, ensembler och solister. Hans verk framförs kontinuerligt svenska och internationella sammanhang.

– Det kan låta lite spektakulärt, men för mig kan en ljudmiljö skapad utifrån en myggas, en flock sidensvansars eller en älvs genererade ljud också verka som musikinstrument och sida vid sida med en traditionell symfoniorkester skapa intressanta konstnärliga klangtexturer.

Det säger Anders Lind i en artikel för Umeå universitet. Läs hela här och länka till fler av hans verk!

Mer natur

Också i Thea Musgraves Songs for a Winter’s Evening finns drag av karg natur – i det här fallet den skotska. Musgrave komponerade stycket som en hyllning till den skotske nationalpoeten Robert Burns, och i musiken flätar hon samman Burns 1700-tal med samtiden. I verket har Musgrave valt ett antal dikter av författaren och sammanfogat dem till en sångcykel om kärlek, där vi får följa en ung kvinna på vägen från den tidiga livshungern, via det första kärlekssveket och fram till den djupt rotade vuxenkärleken.

Songs for a Winter’s Evening beställdes för festivalerna Dumfries & Galloway Arts och Burns International Festival till firandet av Robert Burns 200-åriga dödsdag, och uruppfördes 1996 på Easterbrook Hall i Dumfries, Skottland.

Alexandra Büchel

Solostämman i Songs for a Winter’s Evening gestaltas här av den svenska sopranen Alexandra Büchel. Büchel är verksam på såväl opera- som konsertscener och har förutom vid de stora svenska operascenerna sjungit vid bland annat Kammeroper Schloss Rheinsberg, Cape Town Opera i Sydafrika, Landestheater Gera och Theater Altenburg. Säsongen 2018/19 gjorde hon succé i Usher på Folkoperan och i Rhenguldet i Vattnäs Konsertlada.

Annalkande oväder

Om naturlyriken går som en röd tråd genom den här konserten når den sitt klimax med Jean Sibelius första symfoni. I utkastet till symfonin gjorde Sibelius flertalet anteckningar om de olika satsernas förhållande till nordiska naturfenomen, något som dock försvann under arbetets gång. Ändå är det inte svårt att se blyertsgrå himlar och snökalla vinterlandskap framför sig när man hör den första satsens dova pukor: som ett annalkande oväder som förstärks av soloklarinettens genomträngande stämma och som stegras fram till den himlastormande finalen.

När Sibelius färdigställde den första versionen av symfonin genomgick Finland en politisk härdsmälta, då den ryska kejsaren successivt begränsade Finlands frihet. Vid uruppförandet av symfonin, den 26 april 1899, framfördes verket tillsammans med Sibelius patriotiska kampsång Atenarnes sång – och konserten blev en stor succé.

Emilia Hoving

Dirigent för kvällen är stjärnskottet Emilia Hoving, född 1994 och för närvarande assisterande dirigent vid Orchestre Philharmonique de Radio France. Våren 2021 tilldelades hon det finska priset Critics’ Spurs Prize för ”årets bästa unga konstnärliga genombrott”.

Dela: