Mountains

Kan vi fortsätta älska vår ständigt föränderliga planet?

Sedan 2019 är Jefta van Dinther huskoreograf för Cullberg. Efter två storslagna verk för kompaniet, Plateau Effect och Protagonist, skalar han nu ner och kommer till Norrlandsoperans stora scen med urpremiären av  Mountains – ett soloverk för dansaren Suelem de Oliveira da Silva.

Information

Titel:
Mountains
Längd:

Priser

Ordinarie:
290 kr
Student/ 19-26 år:
180 kr
Pensionär:
180 kr
Barn 3-18 år:
60 kr
Scenpass:
230 kr
Supporter:
230 kr

Tid och datum

– Stora scenen - Urpremiär Introduktion kl 18.30 och eftersnack kl 20.10, i Bistron

Biljettsläpp 2021

Vi vill inget hellre än att kunna välkomna dig till Norrlandsoperan igen, men avvaktar ännu med biljettsläpp för vårens föreställningar. Förhandsinformation om datum för biljettsläppet får du genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Det kommer ut varannan vecka och innehåller tips, erbjudanden och allt du behöver veta inför ett besök hos oss. Redan nu kan du dessutom säkra ett framtida besök genom att köpa ett presentkort – det gäller i 2 år och blir en perfekt gåva till dig själv eller någon du håller kär.

Köp presentkort

Prenumerera på nyhetsbrevet


Vi människor är ständigt jagade av hur vår kultur och vår mänsklighet påverkar planeten vi bor på. Det har Jefta van Dinther tagit fasta på i föreställningen Mountains som kretsar kring frågor om hur vi ska kunna fortsätta älska vår ständigt föränderliga planet. Dansaren Suelem de Oliveira da Silva rör sig ensam på den stora scenen och blir till ett medium, som med kroppen som instrument spelar upp en klagosång å allas våra vägnar. Hennes existens uppstår ur sambandet mellan det fysiska, biologiska och antropologiska – mellan gravitationskrafter, instinkter och begär.

Lyssna

I avsnitt 2 av podcasten Cullberg Talks träffas dansaren Suelem de Oliveira da Silva och koreografen Jefta van Dinther för att prata om dans och om deras samarbete ”Tell it to the mountains” som sedan blev föreställningen Mountains.

Suelem de Oliveira da Silva

Suelem de Oliveira da Silva är född i Rio de Janeiro i Brasilien 1992. Hon började dansa på Deborah Colker Movement Center och blev därefter antagen till P.A.R.T.S i Belgien. Hon började på Cullberg 2017 och har sedan dess dansat i verk som; Protagonist, även det av Jefta van Dinther, The Mental States of Sweden in Dance av Mattias Andersson, Figure a Sea av Deborah Hay och NEAR av Eleanor Bauer.

Jefta van Dinther

Jefta van Dinther är en av de senaste årens mest uppmärksammade svenska koreografer och dansare. Han är född 1980 och verksam i Stockholm och Berlin. Jefta har hyllats för sina föreställningar och tilldelats såväl Birgit Cullberg-stipendiet (2012) som Svenska Teaterkritikers danspris 2013. Hans verk leker ofta med olika presentationsformat och sträcker sig från traditionella dispositiv till installationer, från mindre intima föreställningar till storskaliga produktioner. Tillsammans med Cullbergbaletten har han tidigare gjort den omtalade föreställningen Plateau Effect (2013) och Protagonist som hade urpremiär 2016 och visades här på Norrlandsoperans stora scen i januari 2017.

Bland Jeftas tidigare verk märks också The Quiet (2019), As It Empties Out (2014), THIS IS CONCRETE (2012), GRIND (2011), The Blanket Dance (2011), Kneeding (2010), The Way Things Go (2009) och IT’S IN THE AIR (2008). 2014 skapade han koreografin till och dansade i musikvideon till artisterna Röyksopp och Robyns låt Monument.

Van Dinther utexaminerades från Konsthögskolan i Amsterdam 2003 och blev därefter engagerad som dansare och arbetade med flera koreografer, bland andra Mette lngvartsen, Frederic Gies, Kristine Slettevold, Karen Levi, Ivana Muller, Leine & Roebana och Xavier Le Roy. Han undervisar i koreografi vid olika internationella institutioner och utbildningsprogram och utsågs till lektor och konstnärlig ledare vid MA-programmet i koreografi på DOCH (Dans och Cirkushögskolan i Stockholm) mellan 2012-2014. 

…Jag vill arbeta utifrån kropparnas kunskap. Från frågor om vad det innebär att vara en människa, vad det är att leva på och ta hand om vår planet. Personligen är jag mycket intresserad av vad mänskligheten går igenom just nu…

Jefta van Dinther

 

Dela: