No. 60 – Pichet Klunchun

  • Dans

No. 60 – Pichet Klunchun

Thailands mest välkända dansare och koreograf, Pichet Klunchun har utbildats i klassisk thailändsk dans sedan barnsben. Nu tar han av sig Khon-dansens ansiktsmask och paljettdräkt och granskar det 700-åriga systemet i sömmarna. Resultatet blir en föreställning där tradition och innovation möts i en vacker och oförglömlig kommentar till vad dans är och kan vara.

Information

Titel: No. 60 – Pichet Klunchun

Längd:

Priser

Ordinarie:
350 kr
Student / 19-26 år:
175 kr
Barn 3-18 år:
80 kr
Pensionär:
315 kr

Tidigare tillfällen

Pichet Klunchun är Thailands mest välkända dansare och koreograf. Hans stil är samtida men baseras på klassisk thailändsk maskdans, Khon, som han lärde sig av Chaiyot Khummanee, en av de bästa khonmästarna i Thailand.

Att lära sig utan att lära sig

Alla klassiskt skolade thailändska dansare förvärvar de 59 poserna i Khon-dansen genom att ”lära sig utan att lära sig”. Klunchun utmanar den principen och undersöker här de 59 poserna för att hitta en ny form – No.60. I föreställningen visar han sex nya principer för det 700-åriga systemet. Han presenterar en manual med handritade diagram och anteckningar som låter den unga generationen tänka och lära rationellt, fritt från mystik och ideologiskt påtvingande av historien. Resultatet blir en föreställning där tradition och innovation möts i en vacker och oförglömlig kommentar till vad dans är och kan vara.

Thailändsk pop-up meny på Elektra:

Elektra är den perfekta mötesplatsen både för att ladda upp och för att runda av kvällen. Passa på att prova deras pop-up meny med thailändska smaker. Menyn hittar du här.

Minidokumentär om Pichet Klunchun

Följ med på en djupdykning in i Pichet Klunchuns värld och hans arbete med föreställningen No. 60. I filmen får vi också följa med i hans vardag med matlagning, husdjur och dottern Mona.

Pichet Klunchun Dance Company

Pichet Klunchun Dance Company grundades av Pichet Klunchun, som oberoende solodansartist och koreograf. Med sina internationella arbetserfarenheter och sin vilja att etablera en professionell standard, grundade han ett kompani för att utbilda ett antal unga professionella dansare, alla med stark thailändsk klassisk dansbakgrund.

Pichet Klunchun

Pichet Klunchun överbryggar traditionella thailändska klassiska dansspråk med samtida dans, samtidigt som dansens hjärta och tradition bevaras. Han tränade klassisk thailändsk maskdans, Khon, från 16 års ålder med mästaren Chaiyot Khummanee. Under de senaste 15 åren har Pichet blivit ett välkänt och respekterat namn för sina insatser att modernisera Khon. Han har kontinuerligt deltagit i interkulturella scenkonstfestivaler i Nordamerika, Asien och Europa och har under åren fått många hedervärda utmärkelser i världsklass.

Khon-dans är ett av Unescos immateriella kulturarv.

Se Unescos film om Khon-dans här:

Dela: