Norrbotten NEO & Mårtensson

När Norrbotten NEO gästar oss lyser de upp höstmörkret med ett spännande program med musik av Per Mårtensson och inspiration från allt mellan gåtfull, grekisk mytologi och östtysk politik.

Information

Titel:
Norrbotten NEO & Mårtensson
Längd:

Priser

Ordinarie:
270 kr
Student/ung vuxen 19-26 år:
160 kr
Pensionär:
200 kr
Barn/ungdom 3-18 år:
60 kr

Tidigare tillfällen

– Konsertsalen

”Vi har en lång historia ihop”, säger en av Sveriges mest profil­starka tonsättare Per Mårtensson om sitt mångåriga samarbete med Norrbotten NEO. Mårtenssons stycken ramas in av tre frontfigurer inom vår tids musik: Helmut Lachenmann, Paul Hinde­ mith och Kaija Saariaho.

Per Mårtensson

Mårtenssons Nemea’s secret är komponerad speciellt för Norrbotten NEO och bygger på en berättelse ur den grekiska mytologin om det nemeiska lejonet som härjade utanför staden Nemea. Här används ett truminstrument som kallas ”ett lejons vrål” (lion’s roar). – Ja, för det har något gåtfullt och mystiskt över sig – i alla fall för mig, säger Per Mårtensson. Här kan du läsa mer om Per Mårtensson

Norrbotten NEO

Ensemblen är landets enda i sitt slag med ett nationellt uppdrag att verka för den nutida kammarmusiken. De består av sju musiker som spelar flöjt, klarinett, slagverk, piano, violin, viola och cello. 2017 firade de 10 år i kammarmusikens framkant. Fortlöpande beställer de nya verk och samarbetar med både yngre och mer väletablerade tonsättare, främst nationellt men även internationellt.


 

Dela: