Från Saariaho till Sibelius

Dirigent Ville Matvejeff om musiken i konserten

I konserten Från Saariaho till Sibelius gör vi en spännande resa med naturinspirerad musik och mystiska romantiserade äventyr runt om Östersjön. Som Sibelius själv har beskrivit sin egen och andra tonsättarnas musik, kommer vi att få uppleva både “källvatten och cocktails av alla färger och beskrivningar”.

Ramen till konserten är klangerna från natur: Karin Rehnqvist Arktis Arktis! Breaking the Ice tar oss till konkreta klangvärlder av isbrytning och Jean Sibelius kristallklara 7:e symfoni är naturligtvis som källvatten som uppfriskar oss som en solig vinterdag.

I andra stycken av konserten vänder vi från naturmystik till sensuell och sensorisk mystik. Kaija Saariahos stycke Semafor är inspirerad av Ernst Mether-Borgströms skulpturer, och Karol Szymanowski är en av de stora tonsättarna av 1900-talet som blivit mest inspirerad av olika kulturer och mystiken kring konst och musik. Det blir minnesvärt att introducera Wagners ljuvliga och sensuella Prelude från operan Tristan och Isolde precis före Sibelius 7:e – plötsligt förstår man hur mycket dessa två tonsättare har gemensamt.

Ville Matvejeff, förste gästdirigent på Norrlandsoperan

 

Information

Titel: Från Saariaho till Sibelius

Längd:

Priser

Ordinarie:
350 kr
Pensionär:
315 kr
Student / 19-26 år:
175 kr
Upp t o m 18 år:
80 kr

Tidigare tillfällen

Dela: