of itself : in itself

Work in progress med Marit Shirin

Välkommen till Samiska veckan på Norrlandsoperan med Work in progress och samtal med koreografen Marit Shirin och gäster.

Under februari månad påbörjar koreografen Marit Shirin den kommande föreställningen of itself : in itself tillsammans med det konstnärliga teamet i Tärnaby. Residenset är en del av Dans i Västerbottens satsning under Årets kulturkommun Storuman. Tärnaby som plats passade helt rätt gällande både tematik som projektet undersöker men också för att Marit som koreograf gärna arbetar nära den plats hon arbetar på. Föreställningen är ett utbyte mellan Samer, Svenskar och Ainu folket från norra Japan, och har sin världspremiär på Norrlandsoperan under Samiska veckan i Umeå, Mars 2021, men redan nu bjuds allmänheten i för att ta del av den konstnärliga processen.

Fri entré

Information

Titel:
of itself : in itself
Längd:

Pris

Fri entré

Tidigare tillfällen

– Foajén, Norrlandsoperan

 

Humans & Soil är ett konstnärligt samarbetsprojekt som utforskar människans relation till jorden och urfolkens kulturella rättigheter – såsom hos Samerna i Norr och Ainu folket i Japan.
 Med hjälp av dans, musik och research belyser vi historiken med det koloniserade samhället, Japans icke-repatriering av Ainu kvarlevor och om kulturell tillhörighet. Vi förkroppsligar människans uppkomst och längtan till att återgå till jorden, och vill genom föreläsningar, föreställningar och workshops skapa en dialog om urfolks rättigheter.

”Vi är glada för att få ha residens i Tärnaby i år, delvis för att främja den Samiska kulturen, men också att kunna arbeta på mindre orter i Västerbotten. För oss innebär att vi kan komma närmare människor och lära om deras rutiner och vidga på synsättet gällande danskonsten”

– Marit Shirin Carolasdotter.

”För oss är det viktigt att de konstnärliga processerna sker på andra orter än i de större städerna. Och när jag frågade Storuman om det fanns ett intresse för dem att stötta projektet så sa de gladeligen Ja”

-Clara West, Danskonsulent, Norrlandsoperan

 

”Jag som dansare med svenskt-samiskt-kurdiskt blod vill hitta den grundläggande mänskliga kärnan i det resande folket. Jag vill belysa det som Samerna främst kämpar för – rätten till deras egen mark, språk och kultur”

– Marit Shirin Carolasdotte

Dela: