Dans på Olofsfors bruk

  • Dans

Samtida jazzdans på Olofsfors bruk

Danskompaniet M Art Lab reser runt i Sverige och skapar unika föreställningar på bruk och gamla verkstäder. Kompaniet lyfter fram gamla miljöer, dess funktioner, ljud, rörelser och form genom samtida jazzdans – ett arbete som på sikt ska resultera i ett större sceniskt verk. Nu har resan nått västerbotten och Olofsfors bruk. Följ med dansarna på en vandring där brukets historia porträtteras genom samtida jazzdans.

Biljett köps på plats

Information

Titel:
Dans på Olofsfors bruk

Pris

Biljett:
70 kr

Tidigare tillfällen

– Olofsfors bruk Dansföreställning vid Masugnen
– Olofsfors bruk Dans på flera platser under en guidad tur på bruket
– Olofsfors bruk Dans på flera platser under en guidad tur på bruket

På lördagen visas en längre, fristående föreställning vid Masugnen och på söndagen, under Brukets dag i Olofsfors, dansar M Art Lab på olika platser på bruket under en guidad tur. Mötet mellan dansarna och bruket med dess historia är i fokus och dansen skapas inspirerad av en jazzdansteknik utvecklad av Matt Mattox.

Olofsfors bruk – ett av Sveriges bäst bevarade bruk

Sedan 1762 har järn varit i fokus på Olofsfors bruk. Skogarna och vattendragen gjorde det möjligt att framställa tack- och stångjärn av hög kvalitet. Järnmalmen hämtades hem från gruvor i Uppland och Bergslagen och de färdiga produkterna gick på export till Europa. Den gamla bruksmiljön är bland de bäst bevarade i landet. Olofsfors bruk som kulturarv är klassat som ett av Västerbottens läns riksintressen

Danskompaniet M Art Lab

Vi laborerar med kroppens funktion/mekanik, isolerade rörelser och arbetar med ett tydligt formspråk med skärpa, rytmik samt koordination. – M Art Lab

 

Jaakko Kulmala är en Stockholmsbaserad dansare, danspedagog och föreläsare. Han har kandidatexamen i danspedagogik (DOCH) och har vidareutbildat sig till dansare vid Peridance Capezio Center i New York. Jaakko är en certifierad instruktör i Simonsonjazz. Han har varit medlem i danskompanierna Pori Dance Company, Tromäki Dance Company och Off/Balance Dance Company samt jobbat som dansare/skådespelare på den sverigefinska teatern Uusi Teatteri 2014-2015. Han har medverkat som dansare i olika konstprojekt, modeshower och installationer. Jaakko undervisar jazzdans och föreläser i jazzdanshistoria, koreografiska praktiker och jazzdansdidaktik på yrkesdansarutbildningar på DOCH och Balettakademien Stockholm idag.

Isabell Gisselgård är universitetslektor i dans på fakultet for utøvende kunstfag på Universitet i Stavanger sedan 2014. Hon kombinerar undervisning med koreografiska uppdrag, bl.a. i samarbete med arrangemang på Stavanger Konserthus och tar just nu en mastergrad i samtida dansdidaktik på Stockholms konstnärliga högskola. Isabell är utbildad på Danshögskolan i Stockholm 1993–1996 och efter sin utbildning arbetade hon som danspedagog och dansare i Sverige mellan 1997 och 2011.

Åse Wallberg är dansare och pedagog som sedan 2002 har arbetat som linjeledare på Lunnevads folkhögskolas danslinje. Hon utbildade sig på Danshögskolan 1993-1996 och har efter det arbetat både som pedagog och som dansare. Åse har varit dansare i kompaniet Barents dansensemble samt i flertalet dansföreställningar och dansfilmer av koreografen Sophia Örnell. Numera ligger mycket av fokus-både gällande undervisning, dansande och koreograferande på att utforska, sprida och bevara Mattoxtekniken.

Malin Stenholm är utbildad på Balettakademien i Stockholm och har utvecklat sitt artisteri och sin dansbredd genom arbete i teatersammanhang med operett, musikal och musikteater sedan 1994.  Hon är också  legitimerad danslärare för gymnasiet. Malin är specialiserad i Mattoxtekniken och arbetar främst med jazzdans. Den stundande premiären av Skönheten och Odjuret blir hennes 26:e musikalproduktion som koreograf.

Fotografi/film

Marcus Tari är utbildad dansare i Tyskland och just nu yrkesverksam som lärare och gästkoreograf i skolor runtom i Europa  samt konstnärlig ledare för organisationen Recoil som anordnad workshops med inriktning på rörelse, dans, kroppen och förståelsen runt det. Som fotograf har han följt danskompanier och filmat och fotograferat dansföreställningar i Tyskland, Kroatien, Italien, Holland mfl, samt runtom i Sverige.

 

Se mer dans på Norrlandsoperan

Dela: