Öppningskonsert

Öppningskonsert

Kraftfullt emotionellt med ett stråk av tröst. Höstens öppningskonsert med Norrlandsoperans symfoniorkester kommer ta dig med på en resa i ett ljudlandskap fullt av känslor.

Information

Titel: Öppningskonsert

Priser

Ordinarie:
350 kr
Pensionär:
315 kr
Student / 19-26 år:
175 kr
Upp t o m 18 år:
80 kr
Grupp minst 10 pers:
315 kr

Aftonen inleds med det nykomponerade stycket Fractured Time av Anna Clyne. Under sex turbulenta minuter undersöker tonsättaren upplevelsen av tid i tillstånd av feber, klarsynthet och ångest.

Stråk av tröst återfinns sedan i den lika vackra som brutala violinkonsert som Benjamin Britten, 25 år gammal, komponerade 1939 – mitt under det brinnande andra världskriget och en samtidigt vilt blommande romans.

Även Sjostakovitjs första symfoni tillkom i en tid av politiskt kaos. Året var 1925 och för den 19-årige Sjostakovitj innebar den magnifika symfonin – som var hans examensprov vid Leningradkonservatoriet – att han blev världsberömd.

Solist Ellinor d´Melon

Violinisten Ellinor d’Melon bor i Spanien men kommer från Jamaica och har kubanskt påbrå. Enligt henne själv var hon väldigt lat som barn, vilket resulterade i att hon lärde sig spela fiol innan hon kunde gå. Sin unga ålder till trots har hon redan arbetat med dirigenter som Zubin Metha och Jamie Martin, och framträtt i konsertsalar som Berlinfilharmonien och Concertgebouw i Amsterdam. Senast när d´Melon gästade Norrlandsoperan i november 2021 gjorde hon stor succé i Eduard Lalos Symphonie Espagnole, så stort intryck på orkestern att VK skrev en stor krönika om hennes konsert utöver en hyllande recension.

Dirigent Ramón Tebar

Umeå får också återbesök av den spanske dirigenten Ramón Tebar. Tebar är för närvarande konstnärlig ledare för Opera Naples, Florida, och även knuten till orkestern i Valencia. Han gästade Norrlandsoperans symfoniorkester senast under den uppskattade konserten Alma Mahler och Weill i slutet av november 2022. Tidigare arbetsplatser innefattar bland annat Wiener Staatsoper, Gran Teatre del Liceu, Kungliga Operan i Stockholm samt Spaniens nationalorkester och Londonfilharmonikerna.


Dela: