Paradis

Paradis

Säsongsavslutning och symfoniorkesterns konsertmästare Alexander Kagan och efterfrågade kammarmusikern Malin Broman, framför Mozarts Sinfonia Concertante. Orkesterns brassektion glänser lite extra med två egna (hemliga) stycken och Grammisbelönade kompositören Andrea Tarrodis Paradisfåglar står också på programmet.

Information

Titel:
Paradis
Längd:

Priser

Ordinarie:
290 kr
Stud/19-26 år:
160 kr
Pensionär:
200 kr
Barn 3-18 år:
60 kr
Student grupp, minst 6 pers:
100 kr

Tid och datum

– Konsertsalen

Lyckofåglar

Till den som får syn på Paradisfåglar väntas lycka då de enligt myten står i nära kontakt med paradiset. I verkligheten är det en utrotningshotad fågelfamilj som bland annat kan ses på Nya Guinea. På beställning av Växjöbaserade Musica Vitae skrev Andrea Tarrodi stycket Paradisfåglar 2008, inspirerad av en Planet Earth-film som handlade om just dessa speciella varelser med sina spektakulärt färggranna fjäderdräkter. Tarrodi blev 2011 vald till Sveriges Radio P2s huskompositör, en roll hon också haft hos Västerås Sinfonietta. Hennes musik har framförts av bland andra BBC Philharmonic, Deutches Symphonie-Orchester Berlin, Kungliga Filharmonikerna, Malmö Symfoniorkester och Stockholms Brasskvintett.

Sprudlande glädje

I Mozarts Sinfonia Concertante dukas teman och melodislingor upp på ett enormt långbord, det är bara att ta för sig! Mozart var själv en utmärkt violinist, men älskade också att spela viola eftersom instrumentets mittenposition i stråkstämman gav honom ett nytt perspektiv på musiken. Verket sprudlar av glädje över alla de möjligheter som en orkester kan erbjuda en inspirerad och energisk ung kompositör och Mozart låter violinen och violan stå i centrum framför den uppbackande orkestern.

Utmaningar

Fascinationen för exotisk musik är högst påtaglig i Maurice Ravels Tzigane, ett stycke som beställdes av den ungerska violinisten Jelly d’Arányi. Ravel hörde denna mycket populära musiker i London, och efter konserten bad han henne spela melodier med romskt ursprung för honom. Det gjorde hon gärna, den ena efter den andra, och till slut hade hon spelat till klockan var 5 på morgonen. Stycket kan beskrivas som en rapsodi, och kräver med sina tekniska utmaningar en mycket skicklig solist.

Sagomusik

Varje sats i Ravels pianoosvit hämtar sin berättelse från sagor. Den första satsen är Törnrosas pavan. Sats nummer två återger en episod ur Tummeliten, och efter ett besök hos Pagodernas Kejsarinna hörs i fjärde satsen en konversation mellan skönheten och odjuret. Sviten avslutas med att sagans obligatoriskt charmige prins väcker Törnrosa med en kyss.

Malin Broman

Konsertens musikaliska ledare och violinsolist är en dubbelroll som Malin Broman tidigare haft med bland andra Sveriges Radios Symfoniorkester. Hon har därtill framträtt med orkestrar som BBC Scottish Symphony Orchestra och Academy of Saint-Martin-in-the-Fields, och är konstnärlig ledare för Mellersta Österbottens kammarorkester. Malin Broman intog förstaplatsen på Opuslistan 2019, som utsåg henne till den ”förmodligen hårdast arbetande musikern i Sverige som lyfter sina kollegor och hela det svenska musiklivet med sitt inkluderande arbetssätt”.

Alexander Kagan

Sedan 2016 är han förste konsertmästare i Norrlandsoperans symfoniorkester. Han är född i Moskva och har belönats för sitt spel med priser från internationella tävlingar i Paris och Moskva. Han har spelat med orkestrar som Bergens Filharmoniska Orkester och Deutches Symphonie-Orchester Berlin.

 

 

 

 

Dela: