Pianoafton med Francesco Mazzonetto

Francesco Mazzonetto

Pianofenomenetr från Turin, Francesco Mazzonetto, vill bjuda publiken på verk av Mussorsky, Liszt, Clementi och Schumann.

Information

Titel:
Pianoafton med Francesco Mazzonetto
Längd:

Priser

Ordinarie:
200 kr
Student 19-26 år:
125 kr
Barn/ungdom 3-18år:
50 kr

Tid och datum

– Konsertsalen

Pianisten Francesco Mazzonetto är född 1997 och tog sin examen i pianospel under Maestro Marco Sollini. Han studerade också kammarmusik i Florens. Några av hans lärare är Bruno Canino och Luca Rasca samt Maestro Lilya Zilberstein vid Chigiana International Music Academy. Han har vunnit många nationella och internationella pianotävlingar bla första pris i Prize Concours Musical de France i Paris, Osimos internationella pianotävling och Lazar Berman Internationella pianotävling. Han uppträder regelbundet i många konserthus i Italien och övriga Europa. Hans CD med SONY Classical -etiketten ”Italian Piano Works” släpptes våren 2017, med italiensk repertoar. Nu gästar han Umeå för andra gången med ett gediget program med bla alla pianisters dröm M Moussorskys stora pianosvit Tavlor på en utställning och verk av Clementi, Liszt och Schumann

Program

M Clementi (1752-1832) föddes i Rom 1752 och kom tidigt med sin mecenat Sir  P Beckford till hans gods i Dorset utanför London. Där kom han att vistas till han blev myndig och flyttade sedan till London. I huset han bodde i London är numer klassad som kulturbyggnad och där sker också regelbundet konserter. Clementi var en mångsidig man och skaffade sig rykte i Europa som framgångsrik pianovirtuos och tonsättare och turnerade runt om i Europa.  Han grundade också en pianofabrik och ett förlag som gav ut samtida tonsättares verk tex Beethovens. Sonaten op 40:2 tillhör en av hans mest spelade och visar tydligt hans mycket personliga stil i klass med Beethoven, som förövrigt lär ha haft Clementis samtliga pianosonater framme vid sitt piano och som han beundrade mycket.

R Schumann ( 1810-1856) skrev till en början framför allt pianomusik som Kinderszenen, Kreisleriana, Papillons och Symfoniska etyder, men hans fåtal sonater spelas inte så ofta. I kväll framförs hans 2:a  pianosonat op 22 i fyra satser.

M.Mussorsky (1839-1891) Tavlor på en utställning är ett av världens mest kända klassiska stycken och skrevs 1874. Musiken illustrerar tio målningar av konstnären Viktor Hartmann som plötsligt hade gått bort bara 39 år gammal. För att hedra honom organiserade hans vänner, däribland Mussorsky, en utställning i Sankt Petersburg. Tagen av alla minnen komponerade Mussorgsky på kort tid sommaren 1874 sin pianosvit Tavlor på en utställning. Välbekant är promenad-temat som fungerar som en övergång mellan de olika ”tavlorna”.

F. Liszt (1811-1886) Mephistovalserna (tyska: Mephisto-Walzer) är fyra valser komponerade av Franz Liszt från 1859 till 1862. Nr 1 och 2 komponerades för orkester, och arrangerades senare för piano, piano duett och två pianon, medan nr. 3 och 4 skrevs endast för piano. Av de fyra är den första den mest populära och har ofta framförts vid konserter. Vi får höra nr 1 här i kväll.

Dela: