Prag

Prag

Tjeckiens vackra huvudstad Prag står i fokus för aftonens konsert. Kvällens program innehåller två stycken av Mozart, hämtade ur sceniska verk, och därtill musik av de tjeckiska tonsättarna Pavel Haas, Vítězslava Kaprálova och Antonín Dvořák. Norrlandsoperans solocellist Björn Risberg och sångerska Susanna Levonen medverkar och hela konserten leds av en av dagens mest efterfrågade dirigenter, Ruth Reinhardt.

Information

Titel: Prag

Längd:

Priser

Ordinarie :
290 kr
Stud/19-26 år:
160 kr
Pensionär:
200 kr
Barn 3-18 år:
60 kr
Stud grupp, minst 6 pers:
100 kr

Tidigare tillfällen

Mozart

I januari 1787 besökte han Prag med operan Figaros bröllop, en komisk historia som blev en makalös succé. Han introducerade också en symfoni i D-dur, som fick smeknamnet Pragsymfonin. Titus mildhet, en opera i två akter, skrevs för festligheterna 1791 när Kejsaren Leopold II skulle krönas i Prag. Egentligen hade Mozart inte tid då han var upptagen med att komponera Trollflöjten och sitt Requiem parallellt, men kunde inte tacka nej.

Pavel Haas

Hans musik bär spår av studier för landsmannen Janáček, men också av traditionell folkmusik och av den populära jazzen. 1941 deporterades Haas till koncentrationslägret Theresienstadt, och medan han var där skrev han bland annat Study for strings, ett stycke som också spelades i iscensatta konserter i koncentrationslägret under bisarra former. Strax efter blev Haas förflyttad till gaskamrarna i Auschwitz.

Kaprálova

Som 22-åring dirigerade Vítězslava Kaprálova Tjeckiska Filharmonin, och året därpå BBC Symphony Orchestra. Kaprálova blev bara 25 år gammal, men efterlämnade sig över 50 verk. Sbohem a satecek för röst och piano/orkester skrev hon 1937. Året därpå fick hon en beställning på en symfonisk svit, som skulle kryddas av den tjeckiska folkmusikens sånger och danser, och på bara några veckor skrev hon Suita Rustica.

”Kaprálova är en musikhistoriskt viktig person som tyvärr dog väldigt ung. Trots det hann hon ändå skriva mycket. Ikväll sjunger Susanna Levonen hennes Sbohem a sátecek (Waving farewell), en slags hyllning till alla hennes verk”.
/ Malin Gjörup, programansvarig Norrlandsoperans symfoniorkester,

Dvořáks hyllning till en ungdomskärlek

Dvořáks Cellokonsert kom att bli en hyllning till hans kära svägerska och ungdomskärlek Josefin. Hans goda vän och mentor Johannes Brahms ska ha sagt att om han hade vetat att det gick att skriva sådan musik för cello då hade han gjort ett försök själv! Musiken bär tydliga spår både av Dvořáks böhmiska ursprung och av de musikinfluenser han färgades av i Amerika. Hans musik låter cellon klinga i alla register, och orkestern fungerar mer som medmusiker än som ackompanjemang till cellon. Här krävs en tekniskt skicklig solist, och en sådan är Norrlandsoperans egen solocellist Björn Risberg.

Ladda ned konsertprogrammet


cred_Jessica Schäfer
Ruth Reinhart Foto: Jessica Schafer

Kanske den just nu starkast lysande stjärnan på dirigenthimlen

Orkestern dirigeras av Ruth Reinhardt, en ung dirigent som prisats för sitt eleganta hantverk. Hon debuterar denna säsong med bland andra symfoniorkestrarna i Detroit och Los Angeles. Läs mer om Ruth Reinhart här.

Dela: