Ringen

Kammarmusik, opera & drama på samma gång

Berättelsen börjar på anrika Café Anglais, i klirret av whiskygroggar och det lätta diset av cigarrök. Här möter vi Ulrik Altargranath, som genom olika omständigheter får låna en ring. Denna ring bär en sällsam kraft…i det ögonblick bäraren trär den på sitt finger förvandlas denne till sig själv – fast av motsatt kön.

Information

Titel:
Ringen
Längd:

Priser

Ordinarie:
200 kr
Student/ 19-26 år:
140 kr
Pensionär:
160 kr
barn 3-18 år:
60 kr
Medlem Umeå kammarmusikförening:
120 kr
Supporter:
170 kr

Tid och datum

– Black Box

 Ägaren till ringen, herr de Muckadell, förklarar ringens potential:

”Har ni aldrig tänkt på det djupt tragiska i det förhållandet att människosläktet är delat i två hälfter och att var människa från vaggan till graven måste tillhöra antingen den ena eller den andra – måste vara antingen man eller kvinna? Från vaggan till graven är människan dömd att se livet antingen med mannens eller kvinnans ögon”.

Hjalmar Söderbergs verk lockar ganska ofta svenska tonsättare. Nu har Mats Larsson Gothe, som komponerar i många olika genrer, skrivit en ”kammaroperamelodram” med titeln Ringen, baserad på romanfragmentet Ringen med de vises sten som Söderberg arbetade med 1910 men aldrig fullbordade. Librettot har skrivits av en medlem i Söderbergsällskapet, regissören Elisabet Ljungar.

 

Dela: