Sandström och Sibelius

Norrlandsoperans Symfoniorkester

Möt Norrlandsoperans nye Composer in Residence Jan Sandström. Symfoniorkestern uruppför hans violinkonsert tillsammans med solisten Elina Vähälä. Det blir ett helt nordiskt program där vi också får höra musik av Sibelius och den gotländska tonsättaren Elfrida Andrée.

Information

Titel: Sandström och Sibelius

Längd:

Priser

Ordinarie:
250 kr
Student:
160 kr
Ungdom till och med 19 år:
60 kr
Pensionär:
200 kr

Tidigare tillfällen

Jan Sandström (f 1954) är en av Sveriges mest hyllade tonsättare och hans musik spelas över hela världen. Mest känd är hans trombonkonsert Motorbike Concerto som han skrev till Christian Lindberg. Sandström är en fantasifull tonsättare som älskar att överraska både publiken och sig själv.

Violinkonserten är den första i en cykel av tre i hans uppdrag som hustonsättare. Den är skriven speciellt för Norrlandsoperans Symfoniorkester och violinisten Elina Vähälä. Den finska musikern debuterade redan som 12-åring och för några år sen blev hon utvald att spela på den stjärnspäckade Nobel Peace Prize konserten.

I Finland hittar vi också Jean Sibelius (1865-1957). Redan i hans första symfoni känner man igen hans alldeles speciella stil och med det här verket fick han sitt internationella genombrott. Musiken inleds med en ensam klarinett som ibland accentueras av pukornas dämpade dån.

Tillbaka i Sverige får vi möta den gotländska tonsättaren och kvinnokämpen Elfride Andrée (1841-1929). Bland annat lyckades hon få igenom en lagändring så att även kvinnor kunde bli organister. Som kvinna kunde hon inte studera vid ett musikkonservatorium. Istället tog hon privatlektioner. Konserten inleds med hennes finstämda Andante quasi recitativo för stråkorkester. Det här är första gången något av hennes verk spelas i Umeå.

 

Dela: