Sara – med allt sitt väsen

Producentens text

Sommarporträtt SVD, Mantaray Film

Stina Gardell, producent

Stina Gardell grundade Mantaray Film 2005 och har sedan dess producerat 18 dokumentärfilmer med biolansering och samproducerat 7 internationella do- kumentärer. Hon har mottagit åtskilliga priser, såsom Guldbaggen, Kristallen, Ikarospriset, Silverfjärilen, Dorispriset, Filmfoten och Prix Italia. Bland hennes se- naste filmer märks Guldbaggevinnaren Silvana – Väck mig när ni vaknat (2017) och Jag är Ingrid (2015) som fick ett hedersomnämnande på Cannes filmfestival, har sålts till över 70 länder och sågs av mer än 190.000 personer på bio i Sverige. Stina producerar just nu The Writer om en av Amerikas mest hyllade författare Joyce Carol Oates. Beräknad Release 2019.

 

Regissören Gunilla Bresky
Jag känner Gunillas konstnärskap och arbete sedan mycket lång tid. Både från radio och film. Hennes film Jag stannar Tiden såg jag på filmfestivalen Below Zero i Tromsö, Nordnorge. Den filmen har för alltid gett mig ny kunskap om andra världskriget och ryssarnas roll för att vinna kriget över nazisterna. Den vänskap som då fanns mellan USA och Ryssland kände jag inte till. Det är en otroligt fin film. Och stark.

Den här filmen är av annorlunda karaktär än Jag stannar tiden men på samma gång helt unik och typisk för Gunillas sätt att göra film. Hon kallar det för filmballader. Sara Lidman är stor i Norrland, riktigt stor. Och Gunilla är stor för den Norrländska, ryska, nord- norska och nordfinska publiken som älskar hennes filmballader. Hon har sin publik runt Polcirkeln, men är också älskad och respekterad i hela Sverige. Gunilla gör ett väldigt berörande porträtt på Sara Lidman som jag bedömer kommer få ett enormt genomslag.

Ett välkomnande Norrland
Jag förälskade mig i Norrland tidigt i min dokumentära resa. Jag förstod hur annorlunda livet och människorna var där, redan då jag började med mina radiodokumentärer. Där mötte jag många människor i norr och blev överraskad över hur mottagliga de var för att mötas. Jag trodde jag skulle möta isolering och svårigheter men mötte öppna dörrar, lyhördhet för människor från andra länder, medan jag på samma resa mötte rasismen och dörrar i ansiktet på mig i Skåne. Min resa 94-95 förändrade och överraskade mig i mina egna fördomar.

Berättelser utanför stadsgränserna
Efter det ledde jag Mobila Dokumentärredaktionen, där vi byggde upp en dokumentärredaktion på olika orter runt om i landet. En gång med unga 2003-2004 och nästa gång med äldre 2007. Jag samarbetade bl.a med FilmPool Nord, Jämtland osv. Vi gjorde ihop med dem över 80 kortfilmer. Jag har utöver det gjort flera större arbeten i de regionerna. Det jag vill säga är att jag känner deras utanförskap. Och jag tror på det. De har ett utanförskap, de har en egen resa i vårt land. Egna geografiska förhållanden. De är i ett slags underläge mot Stockholm, Malmö och Göteborg och de har ett eget språk. Mångfald handlar inte om röster från andra delar av världen. Mångfald handlar också om att människor från platser utanför de större regionerna ska få sina röster hörda. Det är ont om berättelser utanför stadsgränserna.

En inblick i Lidmans liv
Gunilla har fått en helt unik access in i Sara Lidman, med personliga brev, dagböcker. I starkt samarbete med Sara Lidmans nära familj. Hon lyfter henne stark i sin gestaltning. Och hon gör en film som redan, i det vi har tagit fram, fått människor att älska. Jag önskar som Stockholmsbaserad producent göra det jag kan för att ge Gunilla stöd att få genomföra denna film, och som ett av Mantaray Films starkaste kort ser vi stora möjligheter att göra Events med filmen. Att skriva musik för Norrlandsoperan som ska framföras i Umeå 6-7 november inför betalande publik är bara ett av de eventen.

– Stina Gardell, producent

Information

Titel:
Sara – med allt sitt väsen
Längd:

Priser

Ordinarie:
300 kr
Barn/ung 3-18 år:
60 kr
Student/ung 19-26 år:
210 kr
Pensionär:
260 kr

Tidigare tillfällen

– Stora scenen PREMIÄR! – Fåtal biljetter kvar. Mingel i foajén med bubbel och tilltugg kl 18.30.
– Stora scenen

Dela: