Säsongsöppning!

Från den nya världen

Sommarkänslan dröjer sig ännu kvar och Norrlandsoperans symfoniorkester hälsar publiken varmt välkommen till en ny, spännande säsong!

Information

Titel:
Säsongsöppning!
Längd:

Priser

Ordinarie:
250 kr
Student/ 19-26 år:
140 kr
Barn / ungdom 3-18 år:
60 kr
Pensionär:
200 kr

Tidigare tillfällen

– Konsertsalen
– Konsertsalen

”Bländande uppfinningsrik”

Konserten inleds med brittiska Anna Clynes stycke Sound and Fury. Clynes musik har beskrivits som bländade uppfinningsrik, och hon samarbetar ofta med konstnärer inom andra genrer. På initiativ av Riccardo Muti var hon huskompositör hos Chicagos Symfoniorkester 2010-2015, och hon har skrivit musik på beställning av bland andra BBC och London Sinfonietta.

Symfoni till månen

Efter det inledande stycket följer Antonín Dvořáks nionde symfoni, Från den nya världen, som han skrev 1893 på beställning av New York Philharmonic. Det blev snabbt ett oerhört uppskattat verk – fortfarande så populärt att Neil Armstrong drygt 70 år senare ska ha tagit med en inspelning av symfonin på resan till månen 1969.

Framtidens musik

Dvořák intresserade sig för den amerikanska urbefolkningens musiktradition, och av den afroamerikanska musiken. De teman som finns i symfonin bygger till stor del på vad han snappat upp från dessa två musikstilar. Dvořák var övertygad om att USAs framtida musik skulle bygga på den afroamerikanska musiktraditionen, som han kallade för Amerikas folkmusik. Tänk om han hade fått veta hur rätt han hade!

Dela: