Schumanns Andra

Schumanns Andra

Festligt & vackert är temat, med italienska Bellincampi på pulten.

Information

Titel:
Schumanns Andra
Längd:

Priser

Ordinarie:
250 kr
Student/ 19-26 år:
140 kr
Barn/ ungdom 3-18 år:
60 kr
Pensionär:
200 kr

Tidigare tillfällen

– Konsertsalen
– Konsertsalen

Föreställningen är inställd

Vi har stängt all publik verksamhet som ett led i att stoppa smittspridningen av Covid-19.

Läs mer om stängningen.


Robert Schumann påbörjade arbetet med sin andra symfoni 1845, men det drog ut på tiden eftersom han samtidigt kämpade med nedstämdhet, dålig hälsa och problem med hörseln. Han skrev till sin vän Felix Mendelssohn att han hela tiden hörde pukor och trumpeter i öronen. Kanske var det verkliga hörselproblem, kanske hörde det samman med hans psykiska ohälsa. Därför är det något förvånande att grundtonen i symfonin är så positiv. Den uruppfördes i Leipzig 1846, med Mendelssohn som dirigent.

Festligt & glatt

Konserten inleds med en sorglös och gladlynt festivaluvertyr som Thea Musgrave komponerade 1965 på beställning av staden Glasgow till en konstfestival. Den är tillägnad dirigenten Alexander Gibson, som också dirigerade vid uruppförandet. Den skotska kompositören Musgrave föddes 1928, och har prisats för sitt rika musikaliska uttryck, sina välgjorda orkestreringar och sin ständiga nyfikenhet inför musikens alla möjligheter.

Bellincampi

Den italienske dirigenten Giordano Bellincampi är musikalisk ledare för Auckland Philharmonia, och har tidigare varit förste dirigent för I Pomeriggi Musicali i Milano, chefdirigent för Kristiansands symfoniorkester och musikalisk ledare för Danmarks nationalopera i Århus och för Köpenhamns filharmoniska orkester. 2010 tilldelades han Dannebrogenorden från den danska kungafamiljen.

Dela: