Seven Women Standing in the Way

  • Konst

Annika Ström

video 2017, 3.40´
11-21 jan Vita Kuben

Vi startar säsongen i Vita Kuben med att visa en film av konstnären Annika Ström. Filmen är en dokumentation av performancen seven women standing in the way som genomfördes här på Norrlandsoperan under MADE-festivalen den 2 december. En festival med temat arkitektur och moral.

Information

Titel:
Seven Women Standing in the Way

Pris

Fri entré

Tidigare tillfällen

Den första seven women standing in the way tog plats i Berlin 2011 när sju kvinnor blockerade entrén till galleriet die Raum i en utställning curerad av Lotte Møller. Fram tills nu har 12 perfomance ägt rum. Målet är 100 gånger. Som performance är den inte annonserad i förväg utan publiken hamnar direkt i händelsen vid ankomsten.

Annika Ström är född 1964, i Helsingborg. Hon studerade vid Konstakademin i Köpenhamn mellan 1991-1997, men flyttade till Berlin redan 1993. Hon är numera bosatt i London. Hon arbetar främst med film, ljud performance och text, men har också gjort offentliga utsmyckningar/gestaltning på bla Lunds Universitet med den stora texten ”men vänta nu”.

År 2010 satte Annika upp en performance ”ten embarrassed men” på Frieze konstmässa i London i vilken tio likadant klädda män alla generade vandrade runt tillsammans under mässan. Orsaken till att de var så generade berodde på den bristfälliga representationen av kvinnliga konstnärer på kommersiella mässor. Efter detta uppmärksammade verk följde en serie performance med titlar som: ”The Upset Man” 2010, ”The Inept Five” 2011 och Six Lovely People 2015.

Annika Ström arbetar även som gästlärare vid Konsthögskolan Umeå Universitet.

Ett stort tack till: Anita Kärrman, Karin Larsson, Elsa Andersson, Gunilla Samberg, Karina diLuca, Ulla ThØgersen och Cecilia Ek.

Dela: