Sibelius 6:a

Stämningsfull konsert inför tredje advent

Vi närmar oss tredje advent och julen står för dörren. Ute är både mörkt och kallt men i konsertsalen finns värme och avkoppling. Upplev Norrlandsoperans symfoniorkester som ikväll gästas av dirigent Ville Matvejeff, violinisten Rosanne Philippens och konferencier Susanna Levonen.

Information

Titel: Sibelius 6:a

Längd:

Priser

Ordinarie:
350 kr
Student / 19-26 år:
175 kr
Barn 3-18 år:
80 kr
Pensionär:
315 kr

Tidigare tillfällen

Musikalisk dramatik i luften
Britta Byströms stycke A Drama in the Air (2020) är inspirerad av författaren Jules Vernes 1800-talsnovell Ett drama i luften, som handlar om en dramatisk färd med en luftballong. Precis när ballongen ska lyfta hoppar en okänd man ned i sittkorgen, vars enda intention är att få ballongen att lyfta så högt som möjligt – även om han riskerar både sitt eget och pilotens liv. I sitt verk har Britta Byström försökt fånga situationen i musik. Fokus skiftar mellan hopp och förtvivlan, och precis som novellens berättare förlorar lyssnaren strax förmågan att uppfatta om ballongen stiger eller sjunker…

Även Béla Bartóks tvåsatsiga första violinkonsert innehåller dramatiska stigningar och fall. Bartók var 27 år när han 1908 fullbordade konserten, som han tillägnade sin stora kärlek: violinisten Stefi Geyer. Inledningens septimackord lägger grunden för den första satsen, och det är lätt att tänka på violinens sprängkraft som en spegling av Bartóks kärlek till Geyer. Den andra satsen är mer virtuos, och innehåller inslag av folkmusik. Konserten uruppfördes först 1956, drygt tio år efter Bartóks död. Anledningen var att Bartók tagit bort konserten från sin verkförteckning – av skäl vi inte känner till.

Eld och kärlek
Efter pausen övergår kvällens konsert i en hyllning till Finland, med anledning av landets självständighetsdag den 6 december och till Jean Sibelius födelsedag den 8 december. Till att börja med hör vi den samtida, finska tonsättaren Outi Tarkiainens The Ring of Fire and Love. Titeln syftar på det vulkaniska bälte som kringgärdar Stilla havet, och där de flesta av världens jordbävningar sker. Samma uttryck, har Tarkiainen sagt, används ibland för att beskriva ögonblicket då en kvinna föder ett barn. Musiken är med andra ord dubbelbottnad: stycket skildrar eld och kärlek på både makro- och mikronivå.

Sibelius dramatiska 6:a
Jean Sibelius Symfoni nr 6 är skriven i en dorisk kyrkotonart, vilket skapar en atmosfär som ibland har beskrivits som renande: orkestreringen är skir och skälvande som ett vattendrag. Redan under arbetet med den femte symfonin skissade Sibelius på teman för den sjätte, först med tanken att skriva en violinkonsert. Vid uruppförandet den 19 februari 1923 dirigerade Sibelius själv symfonin, och även om kritikerna applåderade efterlyste de mer dramatik. Smaker förändras, och idag är det omöjligt att inte drabbas av symfonins dramatiskt omvälvande och lyriskt precisa dynamik.

Violinist i världsklass gästar
Solist vid kvällens konsert är violinisten Rosanne Philippens, född i Nederländerna och verksam i konserthus över hela Europa. Kommande säsong debuterar hon med Royal Philharmonic i London och framträder även med bland annat Südwestdeutsche Philharmonie, Jyväskylä Sinfonia, BBC Scottish Symphony och Orchestre National d’Ile de France.

Dirigent är Ville Matvejeff, förste gästdirigent och programansvarig för Norrlandsoperans Symfoniorkester. Han har framträtt i såväl Europa, USA, Kina, Japan som Mexiko, och på Norrlandsoperan dirigerade han hösten 2021 operan Kejsarens nya kläder. Matvejeff är också utsedd till konstnärlig ledare för Savonlinna Opera Festival.


”Under säsongen har orkestern spelat nästan alla Sibelius symfonier, ikväll nummer 6. Dessutom blir det ännu mer finskt med Outi Tarkiainens Ring of Fire and Love”

– Stefan Holmström, Musik- och orkesterchef


Dela: