Solitude

  • Dans

Folkdans som du aldrig sett den förut

Inom folkdansen anses hon vara en provokatör och enligt den samtida dansen är hon en bakåtsträvare. Personligen är Anna Öberg intresserad av det som skaver däremellan. Nu kommer hon till Norrlandsoperan med en pulserande rytmisk föreställning skapad tillsammans med Dansnät Sverige.

Information

Titel: Solitude

Längd:

Priser

Ordinarie:
210 kr
Barn/ung 3-18 år:
60 kr
Student/ung 19-26 år:
130 kr
Scenpass:
170 kr
Pensionär:
130 kr
Medlem Umeå Folkmusikförening:
140 kr

Tidigare tillfällen

Tradition placerad i samtiden

Med stark förankring i folkdans och den folkliga traditionen, placerad i samtiden och med utblick i något nytt skapar Anna Öberg en föreställning tillsammans med Dansnät Sverige.

Puls, rytm och folkdans

Med hjälp av puls och rytm skapar fyra dansare samt två av Sveriges mest välrenommerade folkmusiker en föreställning med både groove och vibration.

”Jag tänker på Solitude som olika tillstånd av puls och rytm. Puls som hörs, syns och känns. Puls som förför och förgör, förenar och skapar mening men också tvingar oss till likformighet och utsätter oss för risken att falla ur. Kontraster av samhörighet och ensamhet – jag skulle vilja dela dessa ytterligheter med publiken.” – Anna Öberg

Om Anna Öberg

Samspelet mellan dans och musik löper som en röd tråd genom Anna Öbergs koreografiska arbete och hon har rönt stor uppmärksamhet för sitt nyskapande förhållningssätt, både inom och utanför genren. Redan 2012 turnerade hennes soloföreställning Spår med Dansnät Sverige. Tre år senare tog hon som den första folkdansaren någonsin sin masterexamen i koreografi vid DOCH (Dans- och cirkushögskolan) och 2017 tilldelades Anna det nyinstiftade priset Årets Dans på Folk- och världsmusikgalan.

Om Anita Vika Langødegård

Anita Vika Langødegård är utbildad vid Norges Dansehøyskole och har en bachelor i modern och samtida dans. Hon är verksam dansare i både norsk folkdans såväl som samtida dans.  Vika Langødegård har bland annat arbetat för kompanier så som Frikar Dansekompani, Fjørtoft kulturproduksjoner och Västanå Teater.

Om Bert Persson

Bert Persson är utbildad danspedagog vid Danshögskolan. Han har undervisat i folkdans i över 30 år och blev lektor i folkdans 1994. Utöver sitt gedigna arbete som pedagog och utbildningsledare har han varit verksam som koreograf och konstnärlig ledare för Svensk Folkdansensemble. Han har även verkat som dansare i gruppen Virvla liksom i uruppförandet av Margaret Åsbergs Pyramiderna på Moderna museet. Perssons passion för folkdansen började redan 1965 och har hållit i sig sedan dess.

Om Lotta Johansson

Lotta Johansson är en pardansare som inspirerats av dansstilar som foxtrot, schottis och jive likväl som jazz, flamenco och karaktärsdans. Men med utbildning i folkdans vid Väddö Folkhögskola är det främst den som fått prägla Johanssons rörelsevokabulär. På scen har hon setts i duo med dansaren Ami Petersson Dregelid eller i gruppen Virvla, dessförinnan med Svensk folkdansensemble.

Om Viktor Fröjd

Viktor Fröjd är en dansare och koreograf utbildad vid Åsa folkhögskola och med kandidatexamen från Dans- och Cirkushögskolan i Stockholm. Han har ett flertal koreograferade verk bakom sig som spelat runt om i norden. Fröjd är i första hand freestyledansare och aktiv inom streetscenen där han vunnit ett flertal battles internationellt och nationellt.

Om Olof Misgeld

Olof Misgeld är en musiker utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm där han numera är lektor i folkmusikteori vid Institutionen för Folkmusik. Som fiolspelman är han starkt influerad av traditionella spelstilar från olika delar av Sverige och sätter utforskandet av uttryckssätt i folkmusik –  genom improvisation, i olika ensembleformer och i  samspel med dans  – som centralt i sin konstnärliga och pedagogiska praktik. Olof Misgeld är en efterfrågad dansspelman och har en bred erfarenhet som musiker i olika ensembler och sceniska sammanhang.

Om Petter Berndalen

Petter Berndalen är en banbrytande slagverkare, djupt rotad i den svenska folkmusiken är han den första slagverkare i världen med examen i Svensk folkmusik. Efter 10 år musikaliska studier tog han 2008 masterexamen vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Berndalen framträder frekvent som soloartist samt med ett flertal band och projekt, både i Sverige och i övriga världen.

Om Anton Andersson

Anton Andersson är en stdh-utbildad frilansande ljusdesigner som arbetat brett inom scenkonst och konsertsammanhang. Anton har samarbetat med koreografer på bland annat Dansens hus och Moderna dansteatern i Stockholm samt Riksteatern. Andra samarbeten är Norbergfestivalen, Teatr Weimar i Malmö och turnerat med Thåström och Zara Larsson. Anton arbetar gärna rumsligt och scenografiskt med ljus och strävar efter att skapa en förhöjt autentisk situation där dansare och åskådare inspireras att tänka fritt.

Dela: