Soma

Oona Libens

Välkommen till Soma! Denna kväll färdas du in i konstnären Oona Libens’ universum med hjälp av fladdrande skuggor och analoga bildprojektioner. Här får du uppleva ett vackert skuggspelsperformance om människan och kroppen.

Information

Titel: Soma

Längd:

Pris

Ordinarie:
80 kr

Tidigare tillfällen

En stor ömtålig maskin full av diverse analoga projektorer, hemmabyggda lampor och intrikata objekt verkar som en primitiv dator. Det hela sköts av två personer som rör sig försiktigt i denna apparat-kropp. Minsta felsteg kan försinka och trassla till resten av händelseförloppet.

Soma är inte en föreställning om den starka vältränade kroppen, den som är norm i dagens samhälle. Snarare handlar den om den sköra kroppen, den långsamma, den som tvekar och snubblar, den som egentligen inte riktigt går att beskriva. Vad är människan i ett samhälle som mer och mer tycks bestå av informationsflöden?

Efter de tidigare projekten Celeste och Nausea – om respektive rymden och havet – behandlar Oana Libens nu människokroppens inre rum på samma poetisk-vetenskapliga vis. I denna urartade föreläsning får organ, bakterier och nerver mänskligt beteende och psyket slinker undan när det försöker beskrivas. Samtidigt reflekterar Oona Libens över bildteknologins historia och utveckling, vilket är tydligt i den teknik som används på scen.

Biografi

Oona Libens är en svensk-belgisk konstnär vars verk förhåller sig till media, arkeologi och den rörliga bildens historia—från skuggteater som en primitiv form av rörlig bild, till tidiga projektionstekniker och mer nutida fenomen som skärmar och VR. Till grund för hennes verk ligger en önskan om att utforska och leka med ljus och skuggors rörelser och texturer. Det kan resultera i intima föreställningar—hybrider mellan objektteater, film och installation—samt i två- och tredimensionnella objekt. Oona vill fördjupa vår upplevelse av bild och skärm, hon vill framställa en analog VR, skapa en underhållningsmaskin som är långsam, tvekar och kanske brister.

Dela: